Zondagmorgen 10 mei 2014. Mama’s Pride viert haar 20 jarige jubileum. Het eerste bericht  op facebook  s ’morgens 11.00 uur is afkomstig van Mitch Josten, die samen met Cees en Mees en Chris om 13.00 uur zal openen. Natuurlijk staat Mitch  al vroeg op de foto met een Bavaria bier. Bavaria en Mama’s Pride horen bij elkaar en volgens insiders levert Bavaria vandaag de Limburgse variant voor dit bijzonder jubileum. De zon schijnt als Mitch Josten en The Afterpartees starten met hun set. The Afterpartees zijn afkomstig uit Horst. Een talentrijke regio. The Aneasthetics, Mooon en Black Marble selection zijn bekende namen voor de  bookers. Zanger Niek en zijn band staan dit jaar op Pinkpop en zijn net terug van de Engelse variant van Noorderslag in Brighton. Vier dagen Engeland was een leuke en leerzame ervaring. Het gaat snel met dit “3 FM serious talent”. Desgevraagd blijkt dat 4 van de 5 bandleden geen relatie hebben. Dat lijkt dus in dit geval de sleutel tot succes. Ongebonden en per keer genieten en kijken hoe het loopt. Opvallend verschijnsel zijn de jonge knappe meisjes die zich met hun mobiele telefoon vooraan bij het podium van The Afterpartees melden. Selfies maken en dan roepen: “Ja , kijk de zanger staat er ook op, cool”. En dat terwijl Niek het nummer “Red Bull” aankondigt. De sfeer zit er goed in . . .

20140511_155144Ik heb dit jaar met dank aan de organisatie een perskaart. Vriend Ed Jansen is steevast bezoeker van Mama’s Pride. Ed vroeg mij een ontmoeting te willen regelen tussen de 12 jarige Pien en The Afterpartees . Muziektalent Pien volgt de band overal en droomt van een bezoek aan het optreden bij Pinkpop.

Als ik Marjolein van de organisatie van Mama’s Pride  de vraag voorleg,  is de instemming spontaan. Ed en Pien worden al even genoemd tijdens  de set door de zanger van The Afterpartees  in verband met de verkochte T-shirts. Na het optreden is het grote moment dan aangebroken. De band neemt uitgebreid de tijd voor Pien. Na Pinkpop zijn Lowlands en Pukkelpop de volgende doelen. Pien is trots op haar t-shirt van The Afterpartees en geniet zichtbaar van de ontmoeting met haar favoriet band. Eén wens is vandaag al uitgekomen . . .

DSC_2940 kopie

Regenbuien blijven Mama’s Pride niet bespaard, echter de zon is gelukkig ook regelmatig te zien. Het is druk en gezellig bij de caravan van Kunstbende. De jonge wave band  Basket Case uit Maastricht opent. Mooi te merken dat deze muziek ook bij deze jongeren een eigen vorm en hedendaagse  inhoud krijgen. Opvallende verschijning is de prachtige rok die zangeres Dawn Dumez (wat een mooie naam) draagt. (foto: Jonny Ladeur).

Die middag treden er veel aankomende poptalenten uit de regio op. Wederom blijkt dat de Limburgse Popcultuur enorme talenten aflevert.  Een prachtige set van Pavarana met een indrukwekkende uitvoering van “Child In Time” van Deep Purple spreekt iedereen aan. Als de rockers van The Judges hun set hebben gespeeld roept Sander van Kunstbende spontaan: “Deze band is nu al het beste dat Sittard-Geleen qua popmuziek heeft te bieden”. Sittard-Geleen is de culturele hoofdstad van Limburg als het gaat om het afleveren van poptalenten. Hier kunnen we trots op zijn. Mede dankzij al die moeders die deze “children of this time” hebben opgevoed.

Een uniek moment op Mamas Pride ontstaat als singer-songwriter Lotte Walda samen met Sander Ruijters een spontaan duet doet. De zwarte  hoed van Rene Bradwolff wordt geleend en iedereen zingt mee als “Calm After The Storm” van The Common Linnets wordt gezongen. Een ontroerend mooi moment voor al de aanwezige moeders.

IMG_4565k

 

Op het terrein van Mama’s Pride zijn er veel verassingen. Zo is er de Zef caravan met optredens, het  orkest van Poppodium Volt, Belleblaazers en de verrassings optredens back stage. En dat allemaal naast een keigoed programma op de main stage. Naast The Afterpartees laten Taymir en Puggy bij mij de beste indruk achter. De lichtshow en geluid zoals altijd wederom perfect.

20140511_203025

Zeven ridders en een jonkvrouw zijn de mensen die Mama’s Pride organiseren. Samen met veel vrijwilligers wel te verstaan. Het was ook dit jaar perfect gezellig en super muzikaal. Na 20 jaar klinkt en voelt Mama’s Pride nog springlevend. Tijdens de set van Francis in de Kunstbende tent wordt het pedaal van het keyboard gesteund door een beeldje van een verliefd stelletje. Mama’s Pride  is het best te typeren met de woorden van Chris Martin’s  Coldplay ”I Call It Magic”.