De harten van 500 jonge deelnemers zullen sneller kloppen op 30 maart 2014 bij de Regiofinale Kunstbende in de Stadschouwburg Sittard.

kunstbede

Sander Ruijters is al vele jaren het gezicht van Kunstbende. Ook de 24ste editie zal hij wederom presentator zijn van HET cultuur evenement voor jong talent uit Limburg. Sander wordt binnenkort vader en voelt zich de koning te rijk. Zou de eerste single van de laatste EP met de titel “King” van  Madi geïnspireerd zijn op het aanstaande vaderschap van Sander Ruijters?

Madi en Sander

Madi en Sander

In het dagelijks leven is hij docent aan de docentenopleiding muziek in Maastricht. Daarnaast heeft Sander een eigen stichting samen met Thijs Schrijnemakers (“Orgel Vreten”), waarmee hij workshops verzorgt. Kortom een jonge man die muziek, cultuur en oog voor talent als passie heeft. Door zijn humoristische presentatiestijl slaagt Sander erin bijzondere kanten, informatie in gesprekken met de jonge talenten, zichtbaar te maken. Zeg maar cabaret met respect voor de jongere artiest. Zo eindigt een gesprek met een jong meisje dat harp speelt met praten over Indiaans eten.

Kunstbende is echter niet alleen popmuziek. Het is een breed platform voor jong cultureel talent. Dans, toneel, fashion, dj, film en animatie en taal zijn andere onderdelen waarop jongeren zichzelf kunnen presenteren. Een van de voorronden voor toneel vond dit jaar plaats in het Pitboel Theater. Een positieve ervaring van alle deelnemers. Eliane Zweipfenning uit Sittard behaalde een finaleplaats in het populaire Tv-programma AVRO Junior Dance. De jury wordt gevormd door mensen die zichzelf gearriveerde professionals kunnen noemen. Zij hebben het ver geschopt in hun carrière op toneel dans of theater. Bij Kunstbende gaat het om, met jong elan, met cultuur aan de slag te gaan. En daarin zijn we als Limburg met 500 deelnemers procentueel en in kwantitatieve zin koploper van Nederland. De bands of deelnemers die niet doorgaan naar de finale, krijgen de kans om zich op diverse podia in Limburg te presenteren. Zo kunnen de jongeren ervaring op doen, zich ontwikkelen, netwerken en elkaar ontmoeten.

DeWolff

DeWolff

Historische gezien is de Westelijke Mijnstreek de regio waar veel kunstbende-talent wordt geleverd. Trevianum,  maar ook Graaf Huyn leverde o.a. “DeWolff”, “The Unofficials” etc. Daar lijkt dit jaar verandering in te komen. De regio Heuvelland, Oostelijke mijnstreek en Noord Limburg leveren bij deze editie veel talenten aan. Het enthousiasme in deze regio’s wordt steeds groter. Zo wordt er veel verwacht van de prille band “Fat Sandwich” die bij deze gelegenheid slechts één lang nummer tot nu toe hebben. Maar ook Quirine Bruijnen , Kennedy Jo en “Burning Down The House” worden getipt. En niet te vergeten de uit onze regio afkomstige bands “Red Black Skinny Jeans”, “The Judges” en “Part of Evolution”  (mooie naam). Kortom alle aanleiding om op zondag 30 maart om 12.30 uur de Stadschouwburg Sittard te bezoeken.

Red Black Skinny Jeans

Red Black Skinny Jeans

Eigenlijk is het mooi dat Jan Smeets, ooit geïnspireerd door het “Stuif eens in” concept, als bureau Pinkpop is ingestapt bij Kunstbende. Zeker nu dit jaar één van de prijzen zowaar een kaartje voor de Rolling Stones op Pinkpop is. Sander is druk in de weer met het inpakken van een tekening van een hond. Gemaakt door een jonge meid in het kader van Expo. De volgende editie (nummer 25)  is volgens Sander de laatste Kunstbende onder zijn presentatie. Er zijn bij de 25ste editie plannen in de richting van een reünie. Misschien is het daarna ook wel tijd voor een roulatiesysteem van de locatie waar Kunstbende wordt gehouden…… Sander zal dan het stokje van presentatie doorgeven. De jonge honden, die staan te hijgen om hem op te volgen, zingen Sander nu al toe met “Hit Me With Your Rythm Stick”……. Wellicht dat Sander als afscheid “My Way” in de versie van Elvis kan doen……… Is het toch weer het vrolijke aanstekelijke nummer “King” van Madi dat in mijn hoofd zit……..

 

 

 

Met dank aan: René Bradwolff (foto Madi) en Agnes van den Herik (zwart/wit foto’s DeWolff en Red Black Skinny Jeans).