Een tragische love story. Bart en Moniek dansen op Jack Poels en Rowwen Heze. Hemel op aarde is een tijdloze en prachtige film. Een boeiende en mooie film, met herkenbare thema’s en dilemma’s. De film zit opgesloten in mijn hart……….

Vrijdagavond 28 februari 2014. De prachtige stad van Sittard is gehuld in groen, geel en rode kleuren en ademt de sfeer van scholierencarnaval uit. Sittard leeft ook in het land. Ernest America, horeca eigenaar, was donderdag 27 februari j.l. op televisie aan het woord over het drankverbod voor jongeren onder de 18 jaar. Burgemeester Sjra Cox is diezelfde vrijdagavond nog op het journaal bij de NOS over de inschakeling van Boa’s voor handhaving. Maar er is meer waarom Sittard in de belangstelling kan staan. De stad ontwikkelt zich naar mijn gevoel historisch, cultureel en architectonisch steeds meer tot een bijzonder parel van het Zuiden.

Het-d

Vanavond staat de film Hemel op aarde op het programma van het Filmhuis het Domein. Het prachtige historische gebouw van het Domein roept bij mij veel goede herinneringen aan op aan Donkiesjot. Het is ook al veel jaren geleden dat ik het filmhuis bezocht. Bij binnenkomst in het gebouw neem ik kennis van de prettige kleinschalige uitstraling van het “bioscoopje” met de meer alternatieve programmering. Fleurige gezellige tafeltjes , mooie filmposters en muren  met een warme rode tint. Een goed uitgeruste bar met diverse drankjes. Neem daarbij een tweede zitruimte op het balkon op de  tweede etage en deze ruimte zou zich prachtig lenen voor kleinschalige luisterconcertjes.

flinx_jpg2

Een prettige bijkomstigheid is de aanwezigheid van vooral zestig- en zeventig-jarigen. Het geeft mij met mijn 54 jaar een jeugdig gevoel. Als je een abonnement hebt kost een film € 5,=. Dus dat hoeft niet het probleem te zijn. De aandacht voor de film Hemel op aarde bij  De Wereld Draait Door, in de krant en ook op L1 trok mijn belangstelling. Onder mijn artikel vindt je de recensie van Arjan Welles waardoor je een korte impressie krijgt van de inhoud van de film. Maar je moet de film vooral ervaren, horen en voelen. Mooi geacteerd tegen een perfecte achtergrond van een midden-limburgs stadje.

20140228_194510

De inhoud van de film heeft veel overeenkomsten met het fotowerk van Lilith Love. Lilith  is een, uit Reuver afkomstige, uitzonderlijk begaafde, fotografe, die tot 9 maart exposeert in het Limburg Museum in Venlo. Een bezoek is zeer aanbevelingswaardig. Probeer een moment uit te zoeken waarop je de fotografe ook kunt ontmoeten. Het maakt haar foto’s, tegen de achtergrond van de unieke persoon die zij is, een prachtige beleving. Thema’s als zonde, ziekte, liefde en geloof vindt je terug in het werk van Lilith. Ook Lilith moet je zien, horen en haar aanwezigheid voelen.

Neem daarbij de ontroerende muziek van Rowwen Hèze en het gevoel van trots op Limburg te zijn is compleet. Wat rest is vooral een bijzonder mooie herinnering aan de beelden van de film Hemel op aarde en zoveel jonge scholieren die wellicht vanavond in Sittard ook een eerste ervaring met liefde opdoen. Tijden veranderen, de ervaringen van mensen niet. Carnaval heeft meerdere kanten. Zondige en mooie momenten. Waar kies jij voor?

 

Geplaatst door Arjan Welles op 08-01-2014 – Bron: FilmTotaal

In wat de boeken in mag als de eerste échte Limburgse speelfilm – een concept waarmee flink wordt gedweept en tot aan de aftiteling wordt doorgevoerd – maken we kennis met de burgerlijke en diepgelovige familie Geraedts. Vader Wiel zit in de elektronica en moeder Gertie past op het huis en vooral de goede zeden. Tussen haar vier muren geen viezigheid, zoals de nieuwste Emmanuelle, terwijl vader zoonlief Bart influistert dat het allemaal heel natuurlijk is. Het geloof is Bart stevig ingepeperd. Hij is misdienaar in de katholieke kerk van zijn oom Sef en zijn schoolgenootjes zuchten als ze het overdreven vrome en brave gedrag van Bart aanschouwen. Dan wordt het dorp verblijd met de komst van een Vlaams gezin, afkomstig uit de grote stad. Bart probeert vriendjes te worden met de zoon van het gezin, de brutale durfal Peter. Maar de jonge puber is nog meer geïnteresseerd in Peters zusje Moniek. Het meisje is ernstig ziek en Bart is vastbesloten om haar te redden. Voor Moniek is Bart bereid door het vuur te gaan.Hemel op Aarde is een weemoedig relaas van een eerste liefde en een jongeman die zijn gevoelens ontdekt en hier net iets te onvoorzichtig mee omspringt. Wat zich tussen zijn ouders afspeelt ontgaat Bart grotendeels; precies zoals het hoort voor jongens van zijn leeftijd. Toch wordt Bart gaandeweg wel degelijk verantwoordelijk gemaakt voor het gedrag van met name zijn vader. Dit leidt tot sterke dramatische scènes, waarbij hoofdrolspeler en debutant Bram van Schie de onschuld van zijn personage moet verruilen voor onterecht verantwoordelijkheidsgevoel. Bart pakt zijn jeugdige naïviteit pas weer op in de finale. Kuijpers vliegt in zijn apotheose wat uit de bocht en wendt zijn jeugddrama nog net op tijd af van te veel tranentrekkerij. Hemel op Aarde is niet alleen voor Limburgers en fans van Rowwen Hèze (die de muziek verzorgde) een gang naar de bioscoop waard. Het is een ontroerend jeugdportret over de wonderen van de eerste verliefdheid en genadeloze werking van het lot.