Wie denkt dat er nooit iets gebeurd op het gebied van dans in Sittard en Geleen, heeft het mooi mis. Van 2 t/m 9 juni vindt, voor de 5e keer alweer, het Danzon Festival plaats. Een week vol (gratis) workshops, demonstraties en, met als hoogtepunt, een mooie dansvoorstelling op zaterdag 8 juni in de Stadsschouwburg van Sittard.

_DSC2142

Leerlingen van Balletstudio Danzaira (DZ Company) en de Opleiding Dans in Maastricht nemen ons mee op een ontdekkingstocht in de wereld van dans met als doel meer mensen te betrekken en dans ook in Sittard en Geleen op de kaart te zetten. Dit alles onder de bevlogen leiding van Zaira Valencia, afkomstig uit Mexico en geïnspireerd door ‘Danzón’. Een muziek- en dansstijl die in Cuba en Mexico nog steeds op een grote populariteit mag rekenen. Maar hoewel een grote inspiratiebron, gaat het Danzon Festival in Sittard verder dan deze dansstijl. Volgens Zaira: “In Mexico zeggen wij: Wie goed Danzón kan dansen, mag niet van een baksteen vallen!” Waarmee letterlijk de houding (rechtop en dichtbij elkaar) in de dans bedoelt wordt, maar wat je ook kunt vertalen als een dans die dichtbij ons staat. En dat laat zich vertalen in alle stijlen: hip-hop, jazz of klassiek. Kortom: waar je eigen hart naar uitgaat en als een manier om je gevoelens te uiten.

Voor Zaira en haar leerlingen betekent Danzon:  ‘Dansen onder de Zon’ en is het een gevoel van warmte en blijdschap dat zij willen overdragen. Daarnaast staat de naam Danzaira, van haar studio aan de Putstraat in Sittard, voor een levensstijl. “Een danser leert te denken in patronen, leert om te plannen, om te gaan met weerstand en weet wat het is om met passie je vak uit te oefenen. Allemaal kwaliteiten die je nodig hebt in het dagelijkse leven. Het leven is een cadeau maar je moet ervoor vechten om het leuk te hebben en je te ontwikkelen. Dansen leert je deze mentaliteit.” En Zaira kan het weten. Geboren in Mexico, in een gezin waar dansen een grote rol speelde en in 1999 in Nederland beland. Vanwege een samenloop van omstandigheden, was zij in 2001 in de gelegenheid om de dansstudio aan de Putstraat 82 in Sittard, over te nemen. Eigenaar zijn van een dansstudio was nooit haar streven, maar door haar gedrevenheid en passie, is dit toch op haar pad gekomen en hoopt zij andere mensen van haar ‘Danzaira’ te overtuigen.

Het hoogtepunt van het festival is natuurlijk de voorstelling op zaterdag 8 juni in de Stadsschouwburg van Sittard: “Los niños juegan y de la tunda a la Sandunga”. Leerlingen van de DZ Company en van de Opleiding Dans Maastricht, dansen totaal 18 choreografieën. Waarbij het herkenbare karakter van spelende kinderen (verstoppertje en tikkertje spelen, is van alle culturen), verweven wordt met een Ecuadoriaanse legende (la leyenda de la tunda: over een heks en breder gezien: griezelverhalen) en een Mexicaans volksliedje ‘La Sandunga’ (een zoon die rouwt om zijn moeder). Hoe internationaal wil je het hebben?

Voor iedereen die meer wil weten en geïnteresseerd is in dans en Danzaira, kijk voor het volledige programma van het festival op de website van Danzaira . De workshops vinden plaats vanaf zondag 2 juni t/m donderdag 6 juni. Voor de workshops op zondag wordt een kleine bijdrage gevraagd; de overige workshops zijn gratis. En wanneer je na de voorstelling op zaterdagavond, nog niet genoeg hebt; er vinden er op zondag 9 juni dansdemonstraties plaats in de Schouwburg die vrij toegankelijk zijn.

Kaarten voor de voorstelling op 8 juni zijn te bestellen via http://uitbalie.nl/voorstellingen/1932/DANZON_Festival/Danzaira/