Over Orgel Vreten, Basket Case, Sungrazer en Cigale en Arlaque de Clerque.

Het is zaterdagmorgen 8.15 uur 18 april 2015 en het is Record Store Day! Er staan 20 mannelijke bezoekers in Music Machine te Sittard. Music Machine werd door de Nederlandse bezoekers recent gekozen tot één van de populairste platenzaken van Nederland. Het is zaterdag. De dag nadat ik samen met muziekvrienden een indrukwekkend concert van Calexico in de Effenaar te Eindhoven bezocht. In dat zelfde Effenaar speelde Orgel Vreten die avond in de kleine zaal. Er zit dus maar een paar uur tussen de ontmoeting in het late Eindhoven en het vroege Sittard.

11059919_10202862525084390_1988445321771332887_oZonder enig probleem en begeleidt door meerdere kopjes overheerlijk espresso zet Orgel Vreten de twee orgels, drumstel en bas op. ”Waar zijn de vrouwen”? Vraagt Darius Timmer zich hardop af. 10 minuten later voegen zich zo maar 5 vrouwen bij het groot aantal mannelijke fans dat zich heeft verzameld. De uitgave van het nieuwe vinyl album “Komrad” wordt gekenmerkt door een volledig transparante LP. Het heeft iets magisch…. Een geheel instrumentale plaat met goede orgelrock en subtiele intermezzo’s, die voor een deel teruggrijpen naar jaren ‘60 en ‘70 bands als Focus, Ekseption en Booker T & The MG’s, maar toch hedendaags klinken. Als even later Thijs Schrijnemakers en Darius Timmer, gebroederlijk of bijna als een tweeling met hun orgeltjes tegenover elkaar zitten, hebben zij er meteen plezier in. Thijs, jarenlang woonachtig in Sittard praat op een ludieke manier het relaxte concert aan elkaar. Dat beloofd wat voor de op korte termijn startende theatertour…

Enkel dagen daarvoor breng ik een bezoek aan Loods 18 te Kerkrade. Arlaque de Clerque is mijn favoriete kunstenares. Zij heeft momenteel een expositie met de titel “Ballocks”. Na een hartelijke begroeting raak ik wederom onder de indruk van haar prachtige werken. Bijzondere aandacht gaat er uit naar haar foto kunstwerken. 3 grote aansprekende foto’s dingen mee naar een nominatie voor een expositie in het Stedelijk Museum te Den Haag. De 3 foto’s zijn gebaseerd op het thema “woest”. De blik van de modellen, de posities en de aanblik en keuze van materialen maken haar werk uniek. Net zoals haar imposante werk waarbij een hand/vuist een heel belangrijke rol speelt.

10869717_921772057843694_5378788976941665674_oDe expositie is ingegeven door kunstenaars die Arlaque heeft leren kennen uit de periode in Amsterdam. “De verbintenis die ik met deze collega’s voel zijn het opzoeken en verleggen van grenzen bij de aanschouwer van de kunst”. Niet de minste mensen exposeren in Loods 18. Nieuwe talenten zoals Jeroen Rolf Schoonhoven maar ook gevestigde namen zoals Peter Klashorst, Thomas Acid, Ard Doko.  Meest “rijzende ster” is Rachid Ben Ali. “Ik heb samengewoond in een pand in Amsterdam met Rachid. Een hele bijzondere persoon met de nodige handleidingen. 11149263_490225171134392_6849931334319393652_nZijn werk is geniaal. Hij is dé trend in de kunstenaarskringen en niemand weet waar hij is op dit moment”. Volgens vrienden wordt hij opgevangen in Frankrijk door een echtpaar dat veel werk van hem koopt. Zijn werk is heel populair in bepaalde homokringen met veel geld. Even later laat Arlaque een werk zien van Rachid waar hij haar op zijn authetieke manier heeft geschilderd. Heel bijzonder, onthoudt die naam dus. Na een lekkere kop koffie laat Arlaque het werk zien dat als achtergrond zal dienen voor de fotoshoot met een punk/metal band Basket Case uit Maastricht. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat……. Enkele dagen later blijkt dat de 3 foto’s van Arlaque zijn geselecteerd voor de digitale expositie op internet van het Stedelijk gemeentelijk Museum Den Haag.

20150418_221029Na een vroege start in Sittard met het optreden van Orgel Vreten arriveer ik ‘s avonds in het Openlucht theater te Valkenburg. Ik heb een uitnodiging ontvangen voor een ”secret gig“ van de band Cigale. Zij presenteren hier hun onder eigen beheer uitgebrachte CD. Het is een prachtige locatie. Zeker met de lichteffecten krijgt de grot als podium iets magisch. Cigale is 1 jaar geleden als band ontstaan. De nieuwe CD kenmerkt zich door een prachtige kleurrijke afbeelding van een krekel uit de Provence. De krekel die zingt en één keer in zijn leven van gedaante wisselt. De CD blijkt Psychedelische dreampop met heavy elementen te bevatten. 20150418_223754Een van de leden van de band was lid van Sungrazer. Sungrazer won ooit “Nu of Nooit” en stond als opener op Pinkpop in 2010. Na 6 Europese tours stopte Sungrazer. Samen met drummer Hans, bassist Roel, gitarist Rutger en toetseniste en zangeres Romy maakt Cigale betoverende muziek. De sfeer op deze avond is super. Wat zijn er toch bijzonder dagen. Muziek, kunst en vrienden maken een dergelijk dag toch heel bijzonder. In de auto klinken de atmosferische klanken van Cigal als ik langs Poppodium Volt rijdt. Daar is een kolkend metal optreden van Prong. Gelukkig bestaan er diverse verschillende muzieksmaken en dat is maar goed ook…………

 

Fotografie:

Jonny Ladeur [zwart/wit foto’s]

Ron Ranschaert [foto Arlaque]

Jonabo [Cigale]

 

Websites en Facebook:

Arlaque de Clerque: http://www.artarlaque.com

Cigale: https://www.facebook.com/cigaleband?fref=ts

Music Machine: http://musicmac.nl

Orgelvreten: www.orgelvreten.com

Calexico: www.casadecalexico.com