Zaterdagmiddag 13 februari. In een overvolle Music Machine speelt DeWolff hun promotie-set voor hun nieuwe elpee “Roux-Ga-Roux”.  Tijdens de set staan de leden van UtPlatvorm verzameld rond de band als Melle van Buren het woord vraagt. Samen met de vrienden van DeWolff en Ernest America van Ernesto’s Cantina Mexicana wordt een glas Tequilla geheven. Samen op de klanken van “Tired Of Lovin You” kijkt iedereen omhoog in gedachte bij Chrétien. Met het overlijden van Chrétien verliezen we een vriend, muziekliefhebber en redactielid.

DeWolff

Chrétien stapte “in” bij UtPlatvorm tijdens zijn ziekteproces. Heel open, eerlijk en krachtig vertelde hij de stand van zaken van zijn ziekte en de betekenis van die wetenschap voor zijn persoon. Binnen UtPlatvorm kreeg Chrétien al snel een vaste plaats binnen de redactie. Zijn inbreng, kennis en vaardigheden bleken zeer waardevol. Hij was een meester in het maken van notulen, vastleggen van afspraken en was maatschappelijk betrokken bij initiatieven als ’n HOOP Muziek, Theaterpop en Butterflies Moves. Voor Theaterpop en Butterflies Moves ondersteunde hij met succes de aanvraag voor subsidie bij gemeente en provincie. Altijd betrokken, bereid samen te delen en in ruil voor vriendschap en muzikale ontdekkingen ontstond er een zeer hechte band tussen Chrétien en de overige leden van UtPlatvorm

ProostEnerzijds doet het ons verdriet om getuige te zijn van zijn uiteindelijk oneerlijke strijd, anderzijds dankbaar dat we voor hem op het einde van zijn maatschappelijke en sociale leven betekenis hebben kunnen geven aan voor hem belangrijke waarden als muziek, zingeving en vriendschap.

Ieder lid van UtPlatvorm heeft zo zijn herinneringen aan Chrétien. Zoals de geweldige manier waarop hij koffie zette, zijn liefde voor de laatste live LP van DeWollf en de gastvrijheid en zorgzaamheid van Evelien. Sommige zagen in hem een “reus”, anderen een “leraar”, maar het was vooral een fijn en oprecht mens.

Elke keer krabbelde Chrétien er weer bovenop en dronken we symbolisch, dankzij een gastvrije Ernest, een Tequilla als afsluiting van een behandelperiode. Zaterdag was de laatste keer dat we de zachte smaak van Tequilla mochten drinken in gedachten bij Chrétien. Tijdens één van zijn laatste bezoeken vertrouwde Chrétien mij toe”. Het drinken van deze Tequilla is zo bijzonder dat ik er nog wel één lust”

Dank aan de bijzondere mens die Chrétien Straetmans was. Wij gaan hem missen!

Een laatste groet van Henk, Jonny, Jos, Luc en Melle!

 

Chretien

 

 

Foto’s: Henk Bril.