DVERS is dit jaar groter, er zijn meer mensen en het is gezelliger! Aan het programma te zien is deze editie van het festival ook erg gevarieerd qua muziek: dj’s, metalbands, singer-songwriters en nog veel meer muzikanten die elk hun eigen stukje belevenis mee naar Sittard brengen. De bands waarover ik ga schrijven zijn: One Wonders, Liana, Two Days Left en Lesoir.

 

One Wonders

De vijf heren van ‘One Wonders’ leggen vooral hun gevoel in de muziek. Dat is te horen vanaf het moment dat het eerste nummer begint. Deze heren weten precies wat ze doen, aan podiumervaring ontbreekt het ze niet! Het sterke pluspunt van ‘One Wonders’ is de zang. De leadzanger Ruud Lemmens heeft een mooie sterke stem die het gevoel in de nummers omschrijft met pakkende lyrics. De tweede zang gaat ook erg goed samen in combinatie met de gitaardeuntjes, die het geheel wat luchtiger maken. De drummer is over het algemeen strak, maar heeft hier en daar wat haperingen. Ik had de band eerder al eens akoestisch gezien op theaterpop. Elektrisch heeft toch echt de voorkeur! Deze band is zeker de moeite waard om naar te gaan kijken.

 

DSC_7297Liana

Wat later op de avond speelt ‘Liana’ in het café van Volt. De twee zusjes maken muziek waar iedereen lekker bij wegdroomt. Het is een soort rustpunt na de hectiek in de grote zaal. Wat mij direct opviel was dat de gitaar en de zangmelodieën als een geheel door de ruimte vloeiden. De gitariste heeft een mooi clean geluid en speelt zowel de bas als de melodieën op haar akoestische gitaar. Door die veelzijdigheid krijgen de nummers van ‘Liana’ diepte. De zweverige stem van de zangeres maakt de band tot wie ze zijn. De muziek en de podiumpresentatie zijn erg uniek. De twee zusjes zijn goed op weg in hun muzikale carrière.

 

 

Two Days Left

Het is onderhand wel tijd voor iets bruuts en explosiefs. Dan heb ik het natuurlijk over ‘Two Days Left’. Bij deze band staat vooral de show centraal. De sterke basis wordt verzorgd door de drums, de gitaar en de bas. Daaroverheen worden er twee zangpartijen gezongen. Een screampartij en een gewone zangpartij. De gewone zang doet mij een beetje denken aan de band ‘Linkin Park’ en past erg mooi in het geheel. De screampartij zorgt voor het echte feestje. Vooral de riffs van de gitaar vind ik erg vet. Als opvulling heeft de band gekozen voor melodische samples op de achtergrond. Het is moeilijk om dit soort muziek niet rommelig te maken, maar dat hebben ze goed opgelost door de terugkomende gedeeltes met pakkende zangmelodieën. Kortom een energieke set van ‘Two Days Left’

 

LesoirLesoir

Als laatste wil ik de zeer getalenteerde muzikanten van ‘Lesoir’ aan het licht brengen. Deze band is net terug uit China en staat op het podium als een professionele band. Als je het mij vraagt, zou ik ze wel veel vaker willen horen. Door hun eigen sound springen ze er als band heel erg tussenuit. Je zou het kunnen typeren als melodische metal. Met een gitarist die van alle markten thuis is, heeft ‘Lesoir’ een breed arrangement aan nummers. Vooral de echo op de gitaar maakt de muziek wat zweverig. Het mooiste aan de band vind ik de manier waarop ze hun muziek afwerken; pauken, achtergrond samples en veel kleine geluidjes die de muziek vorm geven. Voeg daar een strakke drummer, goede baslijntjes en een getalenteerde zangeres aan toe en je krijgt ‘Lesoir’

 

Alles bij elkaar geteld was DVERS dit jaar dus een waar feestje. Met een succesvolle Muzikantendag en een groot aantal toffe bands ging dit festival tot in de late uurtjes door. Wie weet wordt DVERS volgend jaar een tweedaags festival . Ik hoop in ieder geval van wel!

 

Foto’s: Jonny Ladeur.