Vandaag is het een koude oktoberdag. De herfst lijkt zelfs een beetje te worden overgeslagen met de waterkou, eerder gebruikelijk voor november. Ik ben weg op naar Rekem, een liefelijk stadje even over de grens bij Maastricht. In mijn auto klinken de klanken van U2 met het wonderschone “October”. In Rekem, gelegen tussen Lanaken en Maasmechelen en omringd door mooie bossen heb ik een afspraak met Dorine Lintelo. Aanleiding is een hernieuwde ontmoeting, nadat we elkaar eerder hebben ontmoet tijdens een zomerse kunstmarkt “Kunst werkt”. Dorine en haar man Rene hadden een belangrijke rol in de organisatie. Ik werd toen al hartelijk ontvangen in galerie “De zevende hemel”.

20151013_110707

In de prachtige stadswoning annex galerie staat de koffie al klaar. Dorine vertelt: “Het indrukwekkende historische gebouw dat met zijn muren het dorp bij binnenkomst omringd, is een oud psychiatrisch ziekenhuis. Ik heb me tijdens een rondleiding laten vertellen dat het hier vroeger heel barbaars aan toe is gegaan. Je voelt in het gebouw het verdriet, de waanzin en de pijn. Het is vanbinnen helemaal leeg gemaakt en de muren zijn afgebladderd. Het geeft je een bizar gevoel, je voelt de tragiek in de ruimten”. Het ziekenhuis is van buiten gerenoveerd en ziet prachtig uit. Net als de kerk op het plein die recent prachtig werd gerenoveerd. Het leverde Rekem de prijs op van “Het mooiste dorp van Vlaanderen”.

20151013_110852In 2010 streken Dorine en haar man na een jarenlang verblijf in de Ardennen neer in dit kleine maar sfeervolle dorp. “We proberen mensen, kunstenaars te verbinden door het ondernemen van evenementen.” De 3-daagse kunstmarkt “Kunst werkt” was daar een voorbeeld van. Maar ook een openlucht blues middag met lekkere verse hapjes en salades in Rekem. Dit was een gezellig en geslaagd feest. Dorine is creatief, veelzijdig en liefhebber van meerdere disciplines. Zo heeft zij recent haar derde dichtbundel met de titel “Vers” uitgebracht. Haar mooie en kleine gedichtjes worden begeleid door haar eigen mooie schilderijen en foto’s. “Zo draag ik mijn gedichten voor in combinatie met een harpiste of zing ik onder begeleiding van een dwarsfluit. Dat geeft een hele mooie beleving”, aldus Dorine. “Eigenlijk ben ik daar steeds naar op zoek. Beleving en verbintenis met anderen. Mijn kunst, poëzie zijn daarvoor mijn instrumenten”.

D10B “De Taste of colour” is de titel van een andere dichtbundel en een mooie typering van de kunstwerken van Dorine. “De zevende hemel” en het werk van Dorine is gebaseerd op de overtuiging dat er bij elke ingrijpende gebeurtenis ook een lichtgevende kant bestaat. “In de imposante schilderijen zie je dit thema steeds terugkomen. Het proces van mijn eigen ontwikkeling en levenslessen”, aldus Dorine. Verschillende technieken, prachtige kleuren zijn de kracht van het werk van Dorine.

Gastvrij, veelzijdigheid, passie en inspiratie zijn treffende typeringen voor Dorine. Haar recente schilderijen en gebruik van kleuren roepen even bij mij de invloed van Vincent van Gogh op. Zij zou zo maar kunnen deelnemen aan het initiatief van Loods 18, om in het weekend van 14 en 15 november een expositie te organiseren in het kader van het Van Gogh jaar. Kunstenaars worden gevraagd eigen gemaakte werken geïnspireerd op van Gogh te exposeren. Zeer aanbevelenswaard met o.a. werk van Marlene Zegers en Pieter Jaegers.

Een bezoek aan de galerie “De zevende hemel” en de ontmoeting met Dorine is zeker de moeite waard. Je kunt het combineren met een mooie wandeling en een heerlijk culinaire ontdekking in dit pittoreske dorp. Dorine zal je na een afspraak zeker van harte welkom heten.

 

Gegevens Dorine Lintelo:

Permanente tentoonstelling in Open atelier en Huisgalerie, de 7e hemel, Oud-Rekem, België.

Voor meer informatie:

e-mail: dorinelintelo@skynet.be

website: www.dorinelintelo.com

 

Informatie over de aankomende van Gogh tentoonstelling is te vinden op: www.artarlaque.com