nunki 1Nunki en Amatorski laten horen en zien waarom muziek kan stralen. Het verhaal van een ijsbeer, een bevroren man en thuis komen met een zweverig gevoel.

Geleen Calling zette vrijdagavond 12 september 2014 Sittard-Geleen op de muzikale kaart met een concert van twee bijzondere Belgische bands. Het schitterende en nieuwe podium van VOLT biedt voor deze kwaliteitspop de beste faciliteiten. Het beste is gelukkig goed genoeg, zou blijken . . .

nunki

Vanaf het begin van het concert waan je met liefhebbers van dromerige muziek. De mooie en artistieke verschijning van Hanne en de harmonieuze uitstraling van de Nederlandse bandleden waarvan velen hebben gestudeerd aan de Rockacademie in Tilburg, maken dat je getuige bent van een bijzondere show.

De eerste 3 nummers worden door Nunki achter elkaar gespeeld. Dan richt Hanne, als zangeres van Nunki, zich tot de zaal en ontstaat er een warme connectie met het publiek. Het publiek lijkt ademloos en verrast door dit concert. Als Hanne vervolgens vertelt over een verhaal tussen een ijsbeer “Lars de ijsbeer ziet er zo leuk uit” en een ontdooiende man, die in het ijs was vastgevroren, maakt de prettige spanning in het nummer dat volgt, de sfeer erg aantrekkelijk. Koppel hier een geweldig laatste nummer als afsluiter aan vast (vooral de drumpartij is één brok energie) en het concert van Nunki laat een onvergetelijke indruk achter. Sittard en VOLT vallen voor Nunki.

amatorski 2Het concert van Amatorski maakt in wereldsteden als Brussel en Berlijn heel veel indruk. Ook Pukkelpop werd aan hun uitgebreide lijst van festivals toegevoegd. Amatorski werd gevormd in 2008. De groep werd bekend na het bereiken van de finale in Humo’s Rock Rally in 2010. De bandnaam komt van het Poolse woord voor amateuristisch, de groep neemt zijn muziek dan ook op in low fidelity. Verder wordt hun muziek gekenmerkt door een melancholische, zweverige stijl waarbij de teksten vaak erg verhalend zijn. Dit komt tot uiting in hun stuk “Come Home” waarvoor zangeres Inne Eysermans haar inspiratie opdeed bij het lezen van liefdesbrieven van haar grootmoeder, die geschreven werden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dit stuk wierf veel bekendheid omdat het werd gebruikt voor de reclame voor Spa Reine. Hun stijl bevat invloeden van Portishead en Sigur Rós. Een geweldig voorrecht dat deze sympathieke Belgen vanavond Sittard aandoen. amatorski 1Met een mooi doek met een landschap in wit, grijs en groen op de achtergrond, klinken de dromerige mooie klanken van de band super. Jammer dat het doek niet tot leven werd gebracht, enig lichteffect met sterren bijvoorbeeld hadden het geheel iets levendiger gemaakt. De band maakt een heel relaxte indruk en dat maakt dat het magische van het concert vooral wordt beleefd bij de muziek. Maar wees eerlijk daar gaat het toch om . . . De kracht van Amatorski is zangeres Inne. Zij is duidelijk de hoofdvrouw van de band. Net als Hanne van Nunki, maar dan anders.Een toegift aan het luisterende publiek in Sittard maakte de avond tot een nieuwe, geweldige ervaring met Belgische muziek. Wellicht zijn degene die er bij waren getuige van twee acts die zo maar eens op Pinkpop kunnen staan. Samen met de acts van Bruis, zijn Maastricht en Geleen Calling vooral bezig met het ontdekken van kwaliteitspop.

In Sittard-Geleen kunnen bijzondere concerten plaatsvinden in deze prachtige poptempel. Men zal wel risico moeten nemen en kennis hebben van trends en kwaliteit. Plaats daarbij bijvoorbeeld Limburgse bands zoals Sugarcane en je hebt waar Amatorski over zingt. Een gevoel dat je thuis komt . . . Jammer dat er geen Leffe was, maar Jupiler was een goed alternatief  vanavond . . .