kubus-erichsen

Fredrik Erichsen

Het is stralend weer op donderdag 23 maart 2017 als we in het historische gedeelte van de binnenstad van Sittard arriveren. De deuren van het Mariapark staan open. Ooit een religieuze wachtkamer voor de vele pelgrims die de vorige eeuw de Basiliek in Sittard bezochten. Het Mariapark is dit weekend decor van KUNZfetti. De euregionale, aansprekende expositie van en voor vele kunstenaars. Opvallend is de houten Kubus die staat voor Hotel Merici. Dit hotel is ook al een pareltje in de historische binnenstad van Sittard. De Kubus is gemaakt door de Duitse kunstenaar Fredrik Erichsen. Hij ontwierp de reizende kubus van 3x3x3 meter. Een perspresentatie en startschot voor KUNZfetti 2017 is hiermee gegeven.

Lilith Love

Lilith Love

Op zaterdagmorgen starten wij de dag met een bezoek aan de Domijnen. Om 10.00 uur morgens is daar het programma L1 Cultuurcafe aanwezig. Gasten zijn kunstenaressen Henriette van Gasteren (Lilith Love) en Jacqueline Hoebers. Presentator Wouter Nelissen verteld dat beide Limburgse kunstenaressen een prijs hebben gewonnen bij de Picasso wedstrijd van AVRO/Tros. Maar liefst 10.000 mensen brachten een stem uit en de publieksprijs ging naar Henriette van Gasteren met haar werk de strijkster. De juryprijs ging naar Jacqueline Hoebers. Jacqueline verteld over de eenvoudige en relatief korte tijd waarmee zij bezig is geweest met het prijswinnende schilderij. Beide kunstwerken zijn wellicht te zien op 2 juli tijdens Visions of Moresnet in galerie Carmen Heemels bij kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch.

 

Na een opening op vrijdagavond door Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen is het voor ons tijd om op zaterdagmorgen een kijkje te nemen bij de kunst op KUNZfetti. Het is nog vroeg en de sfeer is uitgelaten bij de deelnemers. Meer dan 26 deelnemers presenteren hier hun werk. De deelnemers zijn speciaal geselecteerd voor deze strak ingerichte expositie.

Onze eerste moment om langer bij stil te staan tijdens de Expo vinden we bij het schilderwerk “Venus” van Linda Dammann. Deze kunstenares is afkomstig uit Maaseik, België. Sinds 2006 is zij kunst gaan maken. Met name het schilderen van historische borstbeelden met mooie lichte tinten is bijzonder. Het gebruik van licht in haar kunst staat voor het positieve dat er altijd is, aldus de inspirerende Linda.

 

lINDA lANDDMANN

Linda Dammann

Er is zelfs een speciale counter ingericht met koffie en vlaai. Deze counter wordt beheerd door Max Schreuder en zijn vrouw Yvonne van Breda. Zij zijn sinds kort eigenaar van de Sittardse Stadsbrouwerij AMBRASS. Zij brouwen speciaal bier en zullen later die avond een Limburgs buffet combineren met een proeverij van hun speciaal bieren. Met de aanwezigheid die avond van Lizette Colaris, “Zitterds” nieuwste talent op het gebied van literatuur en poëzie , krijgt deze Limburgse proeverij een speciaal Sittards tintje.

Mia America

Mia America

Kleine krachtige vrouwenfiguren in keramiek en glazuur treffen we aan bij de mooie expositie van Mia America. Ook hier gaat het om de vrolijke kant van het leven aldus Mia, woonachtig in Sittard. Tegen de achtergrond van de in mergel gemaakte kruisweg krijgen deze beelden een bijzondere uitstraling als tegenhanger van “het lijden van Jezus”. Een bijzondere ontmoeting van historische opvattingen versus hedendaagse stromingen.

Er zijn op deze ochtend al heel veel gesprekken gaande tussen kunstenaars en bezoekers. Dat is ook de kracht en functie van KUNZfetti. Mensen bij elkaar brengen door kunst, muziek en sinds kort ook proeverijen. Mensen kunnen zichzelf en hun inspiratie delen met anderen en tegelijk hun netwerk opbouwen en uitbreiden.

Neeltje De Vries afkomstig uit Munstergeleen staat met haar zelfgemaakte porselein te stralen in de zon. Prachtig vormgegeven servies in unieke kleurencombinaties zijn een echte eye-catcher. Modern, stijlvol en bijzonder mag haar werk worden genoemd en betaalbaar…….

Complimenten voor de organisatie en in het bijzonder Leny Franken en Leo Klein. Speciaal ook voor de vormgeving van deze KUNZfetti Ambrass. KUNZfetti is er wederom in geslaagd een bijzondere XPO te presenteren met een smaakvol programma. Dat smaakt naar meer…………………………………

 

Links:

Linda Dammann: www.ldndesign.be

Henriette van Gasteren: http://www.lilithlove.eu/

Mia America: http://www.arte-mia.nl/

Jacqueline Hoebers: www.jacquelinehoebers.nl

Neeltje De Vries: http://neeltjedevries.nl/

Ambrass Brouwerij: http://www.ambrass.nl/

Fredrik Erichsen: http://www.stellenweiseblau.de/