Een tentoonstelling met kwaliteit en perspectief – Over Peter Widdershoven en Gies Goossens, kleurrijke ballen op bladgoud, keramiek gebaseerd op het klooster in Wittem en het effect van geharde acryl.

Zon en buien geven op zondagmiddag 19 -11-2017 een november gevoel als we arriveren bij het Maria Park te Sittard. Dit imposante historische gebouw in de binnenstad heeft dit weekend en volgend weekend de deuren geopend voor “Kunst om te delen”.

Daar waar pelgrims elkaar ontmoeten in de vorige eeuw, is deze ruimte de toonkamer van 12 professionele kunstenaars uit Sittard. Onder de noemer “Het Magazijn 046” werken kunstenaars van de Limburgse Kunstkring samen.

“Het is een soort voortzetting van het gedachtegoed van de overleden Peter Widdershoven en Gies Goossens. Beiden vormden zij samen de ziel van Galerie G3. Het was een prachtige plaats om te exposeren, die helaas is opgehouden te bestaan”; aldus Marion Gobbels. De betrokken kunstenaars verzamelde zich onder de noemer van “Het Magazijn 046”.

Marion Gubbels

Marion Gobbels is een van de 12 exposanten. Haar werk kenmerkt zich door de toepassing van textiele vormen. Zeer kleurrijk, klein en fijne werkjes zijn vandaag te vinden in de vorm van ballen. De kleuren garen zijn met een naaimachine genaaid en hebben de vorm van een bal. Deze ballen zijn weergegeven op bladgoud met een speciale onderlaag, waardoor ze een dieprode donkere kleur krijgen en een kleurrijk tafereel met hun eigen verhaal hebben. Zo heeft Marion een bal gemaakt naar aanleiding van haar recente bezoek aan New York.

Marianne Lomme

Als we onze ontdekkingstocht vervolgen kom ik twee vrolijke beelden tegen. Marianne Lomme uit Born is bedenkster en vormgever van keramieke beelden. “Deze twee beelden zijn geïnspireerd door het Klooster in Witten”. Twee beelden uit keramiek, die zich kenmerken door de lach en fijne vormen. “Op dit moment zijn er in de Limbrichterstraat in een etalage beelden uit keramiek van Marianne Lomme te zien. Deze hebben betrekking op Egypte en de vrede. “Met de zon als gids creëer ik dit kleurige werk” volgens Marianne. Tijdens het gesprek met Marianne bemerk ik dat er sprake is van een balans en visie waarbij haar werk mij op een energieke manier raakt.

Het is opvallend dat we veel goede kunstenaars in Zuid-Limburg hebben. Vele van hun werken ken ik nauwelijks. Wat opvalt is dat de kwaliteit van de kunst vandaag universeel is te noemen.

Persoonlijk word ik erg verwonderd door het werk van Agnes Thelen Vogels uit Sittard. Haar werk heeft betrekking op Collage en gemengde technieken. Gevonden afbeeldingen/foto’s van een of meerdere foto’s of resten van knipsels worden uitgebouwd. Het resulteert in collage waar een soort weemoed uit blijkt…… De series zijn verrassend en de moeite waard om te ontdekken.

Peter van Deursen

Tot slot raak ik in gesprek met Peter van Deursen uit Sittard. Zijn bijdrage aan de expositie bestaat bij deze expo uit kleine kunstwerkjes. Zij hebben een enorme zeggenschap. Herkenbaar zijn een vulkaan, Limburg, de woestijn. Door de geharde stukjes acrylverf krijgt het werk een gelaagdheid en diepte. Mooi om te zien dat kunst zo gaat leven. Peter laat een uitgave van een boek met prenten zien waarbij hij teksten combineert met zijn schilderijen. Taal en kunst kunnen een hele mooie en boeiende combinatie vormen waarbij verbinding ontstaat.

Kunst om te delen is de titel van een prachtige expo. Het gaat helaas te ver om alle kunst te beschouwen. Ook het werk van de kunstenaars Ingrid Krijgsman, Truus Houben, Jacob Muys, Cor Wegh, Cees Alfrink, Frans Riga, Jenny Roost en Henk Tummers zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

Agnes Thelen

Een bijzondere combinatie wordt gemaakt met de toekomst. Scholieren van DaCapo college locatie Praktijkonderwijs, Eysenhegge en PKS hebben een bijdrage geleverd in de vorm van kunstwerken. De vormen en kleurrijke toepassing van materialen stralen hoop en vrolijkheid uit.

Leuk dat deze combinatie met educatie wordt gemaakt.

Neem daarbij de kunstwandelingen in Sittard die kunnen worden gemaakt onder begeleiding van een gids, dan hebben we er weer een bijzonder kunstevenement bij dat de moeite waard is.

 

 

De expositie is nog gratis te bezoeken op 23, 24, 25 en 26 november van 11.00 tot 17.00 uur in het historische Mariapark.

 

Links:

Het kunstmagazijn: http://www.hetmagazijn046.nl/

Marianne Lomme: https://www.facebook.com/people/Marianne-Lomme/100009387150302

Marion Gubbels: https://www.facebook.com/marion.gobbels

Peter van Deursen: https://www.facebook.com/peter.vandeursen.18

Mariapark: http://www.mariapark.nl/home.html

DaCapo College: https://www.scholenopdekaart.nl/Middelbare-scholen/23184/DaCapo-College-President-Kennedysingel/categorie/Algemeen