Voor zijn nieuwste filmproject: Gluckauf, was Remy van Heugten (regisseur van o.a. Valentino en de serie Feuten) afgelopen woensdag aanwezig in het Sittardse Pitboeltheater. Hier vonden de audities plaats waaraan Limburgse jongeren tussen de 17 en de 23 konden meedoen. Deze woensdag alweer de tweede ronde en Remy neemt de tijd: ongeveer een halfuur per auditie. Gluckauf verwijst naar de groet die mijnwerkers elkaar gaven om elkaar een behouden terugkeer aan de oppervlakte te wensen. Niet helemaal verwonderlijk dat Remy voor een onderwerp heeft gekozen dat gerelateerd is aan het mijnwerkersverleden in het Zuiden van het land. Geboren en getogen in Hoensbroek in 1976, heeft hij van dichtbij kunnen meemaken dat zijn  directe omgeving verpauperde en dat er tegenwoordig een enorme leegstand is in de wijk waarin hij opgroeide.

Het verhaal gaat over een vader en een zoon die zich in de ‘nieuwe wereld’ na de sluiting van de mijnen staande moeten houden. Een wereld waarin andere regels gelden dan ten tijden van de mijnen en waarin een hele regio zichzelf opnieuw heeft moeten uitvinden. Het is een sociaal drama waarvan het verhaal en de hoofdpersonen gebaseerd zijn op gebeurtenissen en op personen die Remy van dichtbij heeft meegemaakt. Al met al belooft het een zeer persoonlijke film te worden, waarvan het script is geschreven door Gustaaf Peek.

Hoewel er juist in de regio Heerlen/Parkstad veel positieve ontwikkelingen te zien zijn, wil Remy met deze film een andere kant van Limburg tonen dan het beeld dat de gemiddelde toerist over deze regio heeft. Een gebied dat worstelt met veel sociale uitdagingen, maar waar zijn roots liggen en waarmee hij zich nog steeds verbonden voelt, ook al woont hij al dertien jaar aan de andere kant van het land.

Tijdens de auditie neemt Remy ruim de tijd. “Ik wil zien wat ze kunnen. Begrijpen ze het gevoel dat ze moeten overbrengen? Wat ontstaat er tijdens een scene? Ik wil als het ware, in de ogen van de spelers iets zien gebeuren.” Voor hem het belangrijkste punt waarop hij zal letten tijdens de beoordeling wie de belangrijkste rollen zullen krijgen.

Aan de jongeren zelf zal het in ieder geval niet liggen. Remy vindt het opvallend hoe goed zij de scene die ze spelen tijdens de auditie, hebben voorbereid. Vooraf had hij hen een aantal voorbereidende vragen doen toekomen: “Wat zegt jouw gevoel bij deze scene?” “Hoe kijk jij tegen deze scene aan?” Dat zegt in ieder geval heel veel over het enthousiasme. Niet iedereen zal de hoofdrol kunnen spelen, maar er zijn natuurlijk nog meer rollen te vergeven ….

Gluckauf zal deze zomer in Parkstad / Heerlen worden opgenomen en begin volgend jaar in de bioscoop te zien zijn. Ik ben in ieder geval benieuwd om te zien wie zich hoofdrolspelers in de nieuwste film van Remy van Heugten mogen noemen. (Na Najib Amhali, de hoofdrolspeler in Valentino, best een eer!)