Een ander gebouw, een ander programma en een andere aanpak ten opzichte van 2014. Verrassend, vernieuwend, verbindend en een vrolijke uitstraling zijn de succesfactoren van een prachtige 4–daagse kunst expo 2015. Lenie Franken en Leo Klein slagen er wederom in een voortreffelijk uithangbord te zijn voor de schoonheid van euregionale kunst.

Leo Klein vertelt dat dankzij trendwatcher en kunstkenner Bert Schoonhoven er een unieke collectie werken van Sied Lemmers ten toon wordt gesteld. Sied Lemmers blijkt een schilder te zijn, die werkzaam is geweest als cameraman bij de Vara. Als dank voor zijn inzet stelde de omroep hem een oud Vara gebouw ter beschikking, als atelier voor zijn imposante, kleurrijke werken. Er is een prachtige literaire balie in de hal opgebouwd uit pallets. Net als de koffie- en broodjesbar geven de pallets een mooie natuurlijke uitstraling. De magische woorden “Home is where your story begins” op een zwarte achtergrond maken het geheel af. Het concept KUNZfetti van 2015 groeit naar een kwalitatief euregionaal aansprekend cultureel evenement in de Westelijke Mijnstreek.

DSC_6881Over mafkezen, testkezen en Jeroen Rolf Schoonhoven

“Dit is een totaal andere euregionaal aspect dan waar ik afgelopen week mee bezig bent geweest”, stelt Burgemeester Sjraar Cox in zijn openingswoord. Hiermee doelt hij op de euregionale outlaw motorbendes die elkaar bestrijden in de Westelijke Mijnstreek. Op de Chemelot campus werken volgens de burgemeester steeds meer “mafkezen” die bezig zijn met vormgeving. Deze nieuwe vormgeving leidt tot nieuwe industriële producten. Creativiteit, kunst en bedrijfsleven gaan hier samen, zo blijkt uit de woorden van de burgemeester. Als Leo Klein de grappige woordspeling geen “mafkezen” maar “testkezen“ uitspreekt is de tijd aangebroken voor de filmmuziek van Christoph Modersheim. Het tweede expogedeelte wordt symbolisch voor open verklaard door Sjraar Cox nadat Jeroen Rolf Schoonhoven op een indrukwekkende manier als een soort rapper poëzie voordraagt. Het thema schilderkunst in een goed verstaanbare woordenstroom komt voorbij voordat de deur naar Hal 2 wordt geopend.

DSC_6905Een Gorilla, melancholie en Marike van Gerven.

De Engelse vernieuwende pop art act Gorillaz had een aantal jaren geleden een grote hit met “Melancholi Hill”. Bij het zien van een enorme witte imposante kunststof Gorilla bij een tweede ingang van de expositie ontstaat er bij mij een melancholisch gevoel. Ondanks dat ik angst heb voor de kracht van gorilla’s, zie ik de Gorilla als het dierlijk symbool van onoverwinnelijkheid van de natuur.

 

DSC_6906

Samen met Melle van Buren en Luc Bezemer wordt mijn aandacht getrokken naar een groot schilderij met de titel “Untitled”. Op het schilderij een afbeelding van het gezicht van een meisje met een ongrijpbare blik in haar ogen. Opnieuw overvalt mij het gevoel van melancholie. DSC_6911

 

Het schilderij is gemaakt door Marike van Gerven. Marike komt uit Geleen. Zij noemt zichzelf Visual Artist. Dat blijkt als we haar atelier, dat in hetzelfde pand als de expositie is gelegen, bezoeken. Prachtige werken met mooi kleurgebruik. Haar techniek is olieverf op linnen. Het kleurgebruik, de thema’s en de persoon van Marike van Gerven zorgen voor een verrassende ontdekking op dag 1 van KUNZfetti. Melle van Buren, die zijn woonkamer opnieuw gaat inrichten, informeert naar de prijs van haar werk met de naam Metro, een tweeluik.

Een ontmoeting op KUNZfetti: Arlaque de Clerque, Marielle Soons, Manon, The Editors en Antwerpen……

China, Schiphol en grote hotels in Europa. Daar zijn binnenkort de werken van Arlaque de Clerque te zien. Deze geweldige kunstenares ontmoette ik een jaar geleden bij KUNZfetti. We werden bij elkaar gebracht door het werk van Herman Brood. Sindsdien hebben we elkaar niet meer losgelaten en ontmoeten we elkaar regelmatig en zoeken samenwerking waar mogelijk. Laat Arlaque nu net het atelier van Marike van Gerven binnenlopen. Een nieuwe expositie in Loods 18 samen met Wendy bij de Ley op 17 mei en de nationale en internationale belangstelling maakt haar terecht trots. Arlaque verteld over een emotionele ontmoeting die zij net heeft ervaren met twee kunstenaressen. Eén van de kunstenaressen, Marielle Soons, blijkt bij galerie Annette de Keyser te exposeren in Antwerpen. Antwerpen is mijn tweede lievelingsstad. DSC_6916Op dat moment komen de twee kunstenaressen Mariëlle Soons uit Geleen en haar nicht en kunstenares Margon Spaan uit Sittard het atelier van Marike van Gerven binnenlopen. We raken in een geanimeerd gesprek. De beide kunstenaressen hebben sinds kort hun intrek genomen in een eigen gemaakt atelier in dezelfde grote fabriekshal te Sittard waar KUNZfetti plaatsvindt. Het werk van Mariëlle Soons is te vinden op de site van Galerie Annette de Keyser. Doordat Mariëlle’s werk bij Anette de Keyser exclusief ten toon wordt gesteld is er geen expositie op KUNZfetti vandaag. Margon heeft na een aantal jaren weer de penselen opgepakt. Even later staan we gezamenlijk in hun zelf gebouwd atelier. Een grote witte wand, een schildersezel en een eigen ingericht atelier geven hun kunstavontuur vorm. Zo staan er drie kunstenaressen naast elkaar. Voor Mariëlle en Margon is de ontmoeting met Arlaque emotioneel. Hun recent overleden, zeer creatief en verbindend nichtje, blijkt sprekend te lijken op Arlaque. Het nichtje is de reden van de start van hun eigen werkplek en ontmoetingsplek waar zij hun familielid met kunst kunnen eren. Of, zoals Tom Smith zanger van The Editors zingt:  “An End Has A Start”.

Voor vandaag is de tijd omgevlogen. Er is nog veel te bekijken en te beleven en ik neem mij voor om op dag 2 opnieuw een artikel te schrijven over de indrukwekkende Kunstexpositie. In ieder geval sta ik dan stil bij het mooie werk van Jaap Roseboom en alles dat me verder raakt.

Was het vorig jaar “Heroes” van David Bowie dat in mijn hoofd zat bij het verlaten van het terrein van dag 1, vandaag moet ik denken aan “Blindfold” van Nunki, atmosferische pop uit Antwerpen, dat in mijn hoofd zit. KUNZfetti I love it. . . . .

 

Alle foto’s: Luc Bezemer

 

KUNZfetti: http://www.kunzfetti.eu/

Arlaque de Clercque: http://www.artarlaque.com/

Wendy bij de Ley: http://www.shethinksincolors.eu/

Galerie Annete de Keyser: http://www.annettedekeyser.com/ met artist Marielle Soons

Christoph Modersheim: https://www.facebook.com/christoph.modersheim

Jeroen Rolf Schoonhoven: https://www.facebook.com/JeroenRolfSchoonhoven

Marike van Gerven: http://www.marikevangerven.com – Facebook: https://www.facebook.com/artistmarikevangerven?fref=ts.