wanneer-begint-de-herfst-2014-bannerMargje Zijlstra van de afdeling welzijnszorg RIAGG Zuid Limburg; “Goedemorgen, waarmee kan ik u helpen?”
“Goedemorgen. Margje zei u?”
“Margje, ja, waarmee kan ik u helpen mevrouw?”
“Zeg maar Daphne hoor!”
“Goedemorgen Daphne, vertel het eens, waar kan ik u mee van dienst zijn?”
“U hoeft niet mevrouw te zeggen hoor Margje, je en jij of Daphne is prima. Dan doe ik dat ook, dat praat wat makkelijker weet je, Margje. Het zit namelijk zo, ik ben op zoek naar mijn herfstdepressie, ik bedoel maar, normaal gesproken schiet ik erin zodra de eerste blaadjes ook maar dreigen van kleur te veranderen. Het is nu al bijna medio november en ik heb nog nergens last van, vreemd vind jij ook niet Margje? Vandaar dus dat ik bel. Ik vroeg me af of meerdere mensen in het zuiden hier last van hebben?”
“Euh mevrouw, sorry, Daphne. Wij zijn er om mensen beter te maken. Niet om ze aan depressies te helpen.”
foksukherfst3“Ja, maar Margje, luister nou eens even, ik heb het nodig, die depressie. Zonder de herfstdepressie kan ik de winter niet in! Ik wil zwelgen in zelfmedelijden, me rot voelen, bekers warme chocomel met slagroom drinken bij de open haard en me daar dan instant schuldig over voelen omdat het minimaal 2000 calorieën zijn (mits die gevulde speculaas er ook in gaat dan!) In plaats daarvan ren ik me suf, ik heb een nieuw programma op m’n iPod weet je. Heerlijk hoor. Daar hoor je me niet over klagen, over 8 weken hoor ik 5 kilometer te kunnen rennen zonder hijgen. Allemaal mooi en prima maar ik mis toch ergens mijn herfstdepressie.”
“Mevrouw.”
“Noem me nou gewoon Daphne.”
“Daphne dan! Waar belt U..jij nou voor?”
“Ik draai al dagenlang melancholische sjizzel, bekijk mezelf urenlang in de spiegel op zoek naar nieuwe groeven en lijnen, loop buiten de gele blaadjes te tellen, maak me niet op en loop elke dag in joggingpak, heb afgelopen weken mét en mét, de zomer spullen opgeruimd. Bloembakken geleegd, mijn zomerkleren naar de garage verbannen. Tuinstoelkussens gewassen en opgeborgen. De fakkels uit de border geplukt. Ik bedoel maar, ik rook alweer onder de afzuigkap! Hoe depressief kan een mens hiervan worden? Maar niks, helemaal niks! Ik voel niks! Ik voel me goed! Hier en daar een minder dagje maar daar valt niet over naar huis te schrijven.”
“En wat wil je nu dat ik zeg, Daphne?”
“Jij moet me vertellen waarom! Is er een demografische reden te bedenken? Stoot DSM minder troep uit? Hebben meer mensen hier last van? Ligt het aan het zuiden c.q. het broeikaseffect? Ik maak me zorgen en wil mijn herfstdepressie!”
foksukherfst1“Mevrouw”.
“Zeg nou gewoon Daphne!”
“Daphne, ik weet niet wat ik voor je doen kan, wij gaan niet over het bezorgen van een depressie. Wij proberen mensen er juist vanaf te helpen dus ….”
“Het interesseert me nu even niet wat jullie wel of niet doen. Ik wil m!”
“Ben je ergens in behandeling Daphne?”
“In behandeling? Waarvoor?”
“Ik dacht maar zo, je klinkt een beetje wanhopig!”
“Vind je het gek, Margje? Jarenlang vertrouw ik op mijn herfstdepressie. Ik heb hem al een jaar of, pak m beet, acht. En ineens wil ie niet komen! Ik slaap prima, TE goed eigenlijk, ik zie er patent uit, al zeg ik het zelf. Heb energie voor drie. Het klopt gewoon niet!”
“Ik kan je het telefoonnummer geven van Hanssen.”
“Hanssen wie?”
“Een gerenommeerd en gerespecteerd psychiater binnen onze stichting.”
“Helpt hij mij mijn herfstdepressie vinden? Ik vraag me namelijk nu even af of ik mijn haren kastanje of aubergine moet kleuren. Een dilemma! En, moet ik nu wel of niet voor de open haard mijn sinterklaasverlanglijst maken alvast? Is het weer tijd voor zelfgemaakte soep als vooraf op de normale avondmaaltijd en……moet de verwarming op twintig of eenentwintig vanaf nu? Kunnen panterprint leggings als je veertig-én bent of ga je dan voor een zwarte maillot? Ik bedoel maar…..normaliter ben ik hier erg goed in, mits ik in die depressie schiet maar nu? Het baart me ernstige zorgen.”
…………………tuuuuuuuuuutuuuuutuuuuuuuut…………………….
“Margje.Ma-reg-je, MARGJE????”

 

herfst10