wp147809f4_05_06

Het is een aangename temperatuur als we een oprijlaan bij een woning in Kessenich in Belgisch Limburg betreden. Het is het adres waar “maARTen ijzerkunst” is gevestigd. Een bijzondere omgeving voor een bijzondere expositie, zou later blijken.  Na een verblijf in de oude Philipshallen te Sittard doet KUNZfetti haar naam als Euregionaal evenement aan, door nu te kiezen voor een Belgische locatie.

KFtuin 2016 05 22 (6)-001De eerste druppels vallen neer op het grotendeels openlucht evenement, als de klanken van het blaasensemble klinken. Bijzondere instrumenten zijn te horen en vormen een prachtig geheel met de stilte die heerst in de “hemelse tuin” van de gastheer. Een dwarsfluit, fagot, klarinet en saxofoon worden bespeeld door het Lucia Kwartet. De 4 muzikanten zijn in een stijlvol, zwart kostuum gehuld. Zij worden toegesproken en bedankt voor het mooie optreden door Leo Klein, die samen met Leny Franken en Maarten Vaessen het initiatief hebben genomen voor de bijzondere vorm van deze indoor en outdoor kunstexpositie.

Het ensemble is onder het afdak van het tuinhuis gaan staan. Met een oude typemachine met daar op een wit vrolijk beeldje dat de toetsten induwt, wordt duidelijk dat er sprake is van stijl, klasse en oog voor kwaliteit. Dat zijn op basis van ervaring met eerdere KUNZfetti, herkenbare peilers. Een prachtige collectie van felgekleurde, krachtige schilderijen met figuren, die relaties laat zien op een indringende manier, zijn de werken van Peter Hermans. Vrolijke kleuren gecombineerd met diepe tinten hebben hun weg gevonden naar wellicht vele verhalen en thema’s, die de verdienen bekeken en gehoord te worden. Zeer mooi!

KFtuin 2016 05 21 (19)-001De schilderijen van Johannes Donner uit Wegberg, vlak over de grens, zijn zeer imposant. Ze kennen een sprekende diepere betekenis en maken door de keuze van de kleuren en schoonheid een overrompelende indruk. In gesprek met deze zeer sympathieke Duitse kunstenaar blijkt dat Johannes op een zeer respectvolle en rustige manier over de tot totstandkoming van zijn werken praat. Lesgeven in Spanje aan jonge kunstenaars en binnenkort voor een aantal opdrachten en workshops naar Umbrië en Toscane. Na deze verhalen blijkt dat de werken hun waardering en weg naar de echte kenners reeds hebben gevonden. In de ijzer werkplaats met machines zoals een wals, werkbank, oven en metaal dat klaar ligt voor bewerking, krijgen zijn werken nog meer perspectief.

Eigenlijk blijkt dat alle elementen uit de tuin de kunstwerken een nieuwe dimensie toevoegen. Dat geldt ook voor de aardse gelaagdheid, golven en stromen in het werk van Ingrid Capozzi. Een sterk gevoel voor kwaliteit mag KUNZfetti worden toegedicht met zo’n fijn oog voor de prachtige schilderwerken van Peter Hermans, Johannes Donner en Ingrid Capozzi.

Aandoenlijke, treffende en sprekende beelden komen nog authentieker en exclusiever tot hun recht tegen de achtergrond van een vijver, mooie lavendel en lage struiken. Het zijn letterlijke verhalen, welke je een eigen betekenis kunt geven. Je gaat van de beelden houden, althans ik. Heel mooi en bijzonder is ook Ann Dierckx, beeldend kunstenaar uit België.

Dat geldt ook voor de beelden die Leny Franken maakt. Ze zijn kleurrijk, kwetsbaar en van een bijzondere vormgeving, zodat ik blijf kijken. Blauwe, rode met zilveren en gouden elementen stralen ingetogen, kunst vormend vanuit elk verschillend standpunt. Ze komen op die manier een beetje tot leven. “A.u.b. niet fotograferen“ staat er bij de beelden. De keuze van Leny Franken voor haar verzoek met dit exclusieve werk is begrijpelijk. Het lijkt mij al bijzonder dat KUNZfetti en de tuin van Maarten al het toneel vormt voor deze “pareltjes”.

KFtuin 2016 05 21 (36)-001Een ander hoogtepunt wordt gevormd door de prachtige standbeelden die door John Willems zijn vervaardigd. Uitkijkend op een wijngaard en 3 vrijlopende paarden vormen de beelden een prachtige achtergrond. De kunst is zo één met de natuur en wat er is geeft een bijzondere dimensie. Er zijn beelden van zeehonden met prachtige aardse kleuraccenten. Zeer bijzonder en verrassend.

Ook waren er speciaal bewerkte ijzeren werken die op diverse plaatsen in de hele omgeving van de woning en tuin te zien van de hand van Maarten Vaessen. Wat mooi dat deze bijzondere mensen naast het promoten van bijzondere kunst, hun eigen artistieke passie blijven ontdekken en vormgeven.

Ik bezocht KUNZfetti met mijn vrouw en mijn moeder. Zij zijn verheugd en onder de indruk van deze prachtige editie. Als wij later thuis genieten van asperges met een lekkere witte wijn moet ik denken aan de woorden die de burgemeester van Kinrooi, Jo Brouns sprak tijdens de opening: “De verbondenheid tussen de kunstwerken en ons landschap en de verbondenheid met de Maas maakt KUNZfetti zo bijzonder. Kunst maakt de ruwheid van de hedendaagse maatschappij iets dragelijker”. Zeer treffend gesproken en een terecht groot compliment aan het adres van KUNZfetti 2016.

 

Foto’s: Leo Klein.