Over koffie, verwondering, gastvrijheid en creativiteit met Madonna, Nathalie Merchant, the Cure, Depêche Mode, Stromae en Bob Dylan.

Het is een typische dag in november als ik samen met fotograaf Henk Bril voor de tweede keer die dag Valkenburg binnen rijd. Koude en mist zijn de aardse elementen. Op weg naar bijzondere hartverwarmende mensen zou blijken.

Valkenburg zondagmorgen 30 november. Ik word ontvangen aan de ontbijttafel bij de familie Visbach. Het is een half jaar geleden dat ik op een zonnige zondag Eva en haar moeder leerde kennen. Voor de bezoekers van Butterfly Moves 1 staat de magische dans van Eva op het nummer “Frozen” van Madonna nog op het netvlies. Het bezorgde mij en vele anderen kippenvel. Eva reageerde enthousiast op mijn verzoek, om bij Butterfly Moves 2 twee dansen te verzorgen. Haar enthousiaste reactie is aanleiding voor een bezoek aan haar familie om e.e.a. met elkaar af te stemmen. Een fijn gesprek, in een gastvrije sfeer met een lekkere kop koffie, laat wederom de bijzondere creativiteit van Eva zien. Een bijzondere uitvoering van een dans in het kader van het thema “Devotion” staat ons te wachten op 11 januari a.s.

Maria 4Het is een half jaar geleden als ik samen met Melle van Buren “Kunzfetti” in Sittard bezoek. Ons oog valt op 3 grote schilderijen waaronder een oranje/rood werk met een vlinder. “Flying” heet het schilderij. De prachtige werken blijken afkomstig van Maria Verstappen. We maken op deze kunstbeurs kennis en raken geïnspireerd door Maria’s werk en visie. Op “Kunzfetti” praten we over technieken en toepassingen van materialen. Ook komt Butterfly Moves ter sprake. We spreken af, om op het geschikte moment, wellicht een vorm van samenwerking te zoeken.

Henk Bril, fotograaf van Ut Platvorm, en ik staan op zondagmiddag 30 november 2014 in Valkenburg voor een prachtige villa, gebouwd uit mergelsteen. Een vlag met sprekende oranje rode kleuren en een afbeelding van een gouden ring wappert ons tegemoet. We worden gastvrij ontvangen in Huisgalerie “Villa Diana” door Maria Verstappen en haar partner Jan van den Bragt.

Maria 5Als we de woonkamer binnenkomen, prijkt een prachtig groot schilderij aan de hoge muur. Dat komt binnen……… De grijze bank en het schilderij daarboven met de aardse bruine en gedempte, licht grijze kleuren, spreekt erg aan. Nathalie Merchant bezong ooit “Mother Earth, tell me”…….Dat is de schoonheid van de aardse kleuren, die je tegen komt in meerdere schilderijen van Maria.

Zij heeft een ruim atelier in Gronsveld. Dit atelier biedt Maria de mogelijkheid en veel ruimte om op geheel eigen wijze te werken aan haar schilderijen. Het gaat voor Maria om het ontstaan van vorm, kleur en haar dialoog met haar creativiteit. Robert Smith van The Cure zingt: “This is stranger than before six different ways inside my heart”. Het werk van Maria Verstappen roept deze verwondering op. Haar schilderijen kunnen in alle mogelijke posities worden opgehangen. Hierdoor roepen zij steeds nieuwe perspectieven op. Dat is ook de reden waarom Maria haar werken aan de achterkant signeert.

Maria heeft recentelijk een expositie gehad in Den Bosch. Al eerder was haar werk te zien op een expositie in Zwitserland en Oostenrijk en ook in 2015 staan er al diverse exposities op het programma. Op 11 januari 2015 is het werk van Maria te zien bij Butterfly Moves. “Het thema “Devotion” en het perspectief van het leven van Sittardse nonnen, die met toewijding hun leven schonken aan het geloof, gaf meteen een goed gevoel”, aldus Maria. De moeder van Maria blijkt bijzonder bekend te zijn met de nonnencultuur. Het belooft bijzonder mooi te worden, als Maria Verstappen voor Butterfly Moves enkele werken beschikbaar stelt voor dit concept, waarbij kunst, dans, poëzie en popmuziek worden geïntegreerd in een klein intiem Theater.

_MG_6857_j10_2014-S (Custom)De combinatie van schilderkunst en edelsmid roept meteen een gevoel op dat Depêche Mode eerder bezong in “Get the balance right”. Dat blijkt dat bij Maria en Jan van toepassing. De passie en inspiratie waarmee Maria Verstappen en Jan van den Bragt praten over hun werk is bijzonder hartverwarmend. Het werk van Jan is heel persoonlijk, uniek en spreekt door de vormen en natuurlijk het edelmetaal aan op een manier waarop Spandau Ballet ooit “Gold” zong.

Het blijkt dat het werk van Maria veel verbinding en associatie oproept. Henk Bril, onze fotograaf, ziet steeds andere vormen of accenten in de schilderwerken dan ik. Dat is het bijzondere van de werken van Maria Verstappen. Verwondering en bijzondere werken. Dat mag je verwachten tijdens hun expositie in het weekend van 6 en 7 december tussen 11 en 17 uur te Broekhem 93 in Valkenburg. Warm aanbevolen!

Net als we tot een soort afronding willen komen vertelt Maria over haar visie op kunst, performance en voorwaarden. Stromae is een recent voorbeeld van iemand die enorm aanspreekt door “te zijn”. Dat is waar Maria naar zoekt in haar schilderijen. “Mens zijn “ en in verbinding met de andere mens via haar schilderijen. “Nog een kop koffie?” vraagt Maria. Voordat ik ja kan zeggen is Henk mij voor. Net als Bob Dylan die ooit nog zong: “One more cup of coffee before we go”. We nemen uiteindelijk afscheid van een gastvrije en creatieve gastvrouw en -man met veel inspiratie en verheugen ons op Butterfly Moves. We wensen Maria en Jan veel succes met hun aanstaande expositie en hun werk.

 

Foto’s: Henk Bril

 

http://www.mariaverstappen.nl/

http://www.specialetrouwringen.nl/