(Foto: Agnes van den Herik) Mitch Josten is een bluesy country singer-songwriter uit Sittard.

Mitch Josten vierkant

Naast het vormen van een nieuwe band “EagleBird” met wat vrienden, is hij momenteel druk bezig met een solocarrière en heeft hij onder andere het voorprogramma mogen verzorgen van de band BloYaTop. De muziek die Mitch Josten maakt klinkt alsof het rechtstreeks komt uit de modderige moerassen van de Mississippi. Zijn inspiraties komen o.a. van John Mayer, Triggerfinger, Dan Auerbach, Buddy Guy en Waylon Jennings.

Tijdens een vraaggesprek dat ik kortgeleden met hem had bij “Ernesto’s” op de Markt in Sittard, gaat hij verder in op zijn toekomstplannen.

“Ongeveer een jaar tot anderhalf jaar geleden moest ik op het Trivianum een profielwerkstuk maken. Op een gegeven moment kreeg ik de smaak te pakken om dit te blijven doen en nu ben ik dan zover gekomen om mijn eigen album op te gaan nemen, wat nu binnenkort gaat uitkomen.”

“Ik was altijd al gek van muziek, al was het alleen maar om ernaar te luisteren. Ik begon vooral een aantal gitaristen supervet te vinden, o.a. Angus Young van AC/DC. Daar keek ik toen toch naar op. Mijn broer speelde al gitaar en op een gegeven moment ben ik ook gitaar gaan spelen. Ook heb ik les gehad en heb ik vrienden leren kennen, waarmee ik mijn eerste band ben begonnen. Daar hebben wij wel veel mee opgetreden maar geen album opgenomen. Dan kom je in de muziekscene terecht en ben ik veel met verschillende muziek gaan experimenteren. Momenteel zit ik dan ook bij Cees en Mees, daar speel ik mondharmonica. Nu speel ik dus ook solo. Ik ben benieuwd wat de mensen ervan gaan vinden. Ik sta 100 % achter mijn product, ik heb er heel veel tijd in gestoken om dit album te maken en ik ben er dan ook heel erg blij mee.”

Misschien ook mede door het TV-programma “De beste singer-songwriter van Nederland” is er ook onder de jeugd meer belangstelling ontstaan door dit genre.

“Als ik in de platenkast van mijn vader kijk, heeft hij wel veel wat ik nu vet vind. Vroeger heb ik heel veel Pink Floyd langs horen komen. Ook vond ik veel bands maar van die oude zakken, waar ik niks aan vond, maar die ik nu te gek vind. Wel vond ik toen soulmuziek erg interessant, het is gewoon hele vrolijke muziek. Ik maak nu totaal geen soulmuziek of zo, maar ik ben er wel van jongs af aan naar gaan luisteren. Naderhand was Franz Ferdinand ineens mijn favoriete band. Later had ik een CD uit mijn vader’s kast gehaald, dat was AC/DC en dat was meteen raak, dat vond ik echt tof. Dat is tevens de eerste band die ik live heb gezien. Bij Franz Ferdinand ben ik voor het eerst muziek gaan “luisteren”, vroeger was een CD vaak alleen achtergrondmuziek voor mij. Een muziekstijl waar ik nu veel mee heb is blues. Vooral de oudere stijlen zoals de Deltablues zijn prachtig. Wel probeer ik mijn eigen stijl te vinden en niet op iemand te lijken”.

“Mijn nieuwe CD is opgenomen in de kelderstudio van Roy Brezinski. Daar heerst een hele relaxte sfeer, niets moet, alles mag. Ik ben bij “Ernesto’s” eens een keer met hem aan de praat geraakt en toen ik het plan had om een CD op te nemen, heb ik hem gevraagd. Op de CD wordt ook meegewerkt door gitarist Chris Henderickx van de band “Speak o’Freaky”, dat is tevens één van mijn beste vrienden. Ik heb ook Cees en Mees gevraagd mee te komen spelen. Ik speel nu dus, naast mijn solowerk, mee in hun band en zij hebben tevens een bepaalde impact op mijn leven gehad.”

Mitch volgt ook tegelijkertijd de opleiding Social Work aan de Hogeschool Zuyd hier in Sittard. Met deze opleiding kun je o.a. werken met verstandelijk beperkten of drugsverslaafden. “Ik vind dit een heel interessante opleiding en ben ook blij dat ik dit doe.”

Op zaterdag 8 juni a.s. is er om 15.00 uur een instore optreden bij Music Machine Sittard waar Mitch zijn nieuwe EP “Unvisited Places” zal presenteren. Tevens zijn de CD’s na de presentatie aan de kassa te koop.

U vindt Music Machine aan de Paardestraat 11 te Sittard.