Door: Guido Timmermans

Elke artiest, elke band volgt zijn eigen pad, zijn eigen ontwikkeling. De muziek krijgt een eigen signatuur. Er ontwikkelt zich een handschrift om gevoelens, emoties en gebeurtenissen te vertalen naar muziek. Als een vingerafdruk wordt ook het handschrift uniek. Met dat persoonlijke handschrift gaan Limburgse bands aan de slag om de muziek te herschrijven van mondiale grootheden, die net even buiten hun comfortzone liggen. In het kader van de reeks ‘Visions of Songs & Stories’ schrijft INDIGO in eigen handschrift ‘A letter to David Bowie’.

Gitarist Frank de Groot en zanger/gitarist Mart Megens geven graag een toelichting, over het project en natuurlijk over hun eigen band. “INDIGO is begonnen vanuit ons tweeën. We ontmoetten elkaar vier jaar geleden op de universiteit en het ging al heel gauw over muziek. Op een gegeven moment stuurde Mart mij een audiofragment van een door hem ingezongen Radiohead nummer. Ik dacht: “Vet, goede stem!” Toen zijn we gaan jammen, dingen uitproberen en echt nummers gaan schrijven. Na vijf of zes songs hebben we de band compleet gemaakt.” Met drummer Dion Triepels en bassist Loris Cornelissen, waarmee eind 2018 ook de eerste gig werd gespeeld. “Het creatieve is meer voor ons tweeën, maar alle beslissingen en de uitvoering doen we met ons vieren.”

De gemeenschappelijk liefde voor muziek kwam vanuit de gitaar. Twee gitaristen, Mart fan van John Frusciante, Frank van John Mayer. “En we hadden net Radiohead ontdekt. Dat vonden we echt heel goed.” Mart legt uit: “Juist omdat het zo van links naar rechts gaat. Maar ze hebben ondertussen echt door hoe het werkt. Alles lijkt te kloppen. We dachten bij onze nummers ook vaak: “Hoe zou Radiohead dat doen?” Daar is INDIGO nu wel van afgestapt. “We zijn samen andere artiesten gaan ontdekken en hebben dat hoge en bezwerende, dat Thom Yorke ook heeft, losgelaten.” Frank analyseert zijn zanger: “Mart heeft juist een lage stem die mooi is om in te zetten als instrument, als iets unieks. Dat vonden we ook bij The National met de lage stem van Matt Berninger.” “En net als bij ons is het meer toegankelijk en luisterbaar.” Wat de band ook heeft opgepikt. “We vinden het nu juist leuk om te ontdekken hoe dat dan werkt, met een groove of zo. Zonder dat je heel moeilijk gaat doen.” “Ja, het mag gewoon catchy zijn.” Het lijkt een volgende stap in een positieve zoektocht naar wat het beste past bij INDIGO. “We gaan niet die richting uit om bijvoorbeeld meer airplay te krijgen. We vinden het nu gewoon leuker om iets toegankelijkere muziek te maken.”

De eerste EP ‘A View From Above’ stamt uit 2019. Nu is de band ver gevorderd met een opvolger, onverwacht geholpen door het lot. “Eerst wilden we de band een half jaartje stil leggen, om voor een minor naar het buitenland gaan.” Toen brak de pandemie uit. “En moesten we na twee maanden weer naar huis. Maar we hadden nu opeens wel alle tijd om door te werken aan de band.” Mart en Frank sloten zichzelf op in een huisje op de Veluwe om nieuwe nummers te schrijven. “Dat begint bij ons natuurlijk altijd op de gitaar. Vanuit de melodie komt er uiteindelijk een tekst.” Deze komt van Mart: “Ik heb vooraf nooit een kant en klare tekst. Ik probeer woorden die passen bij de sfeer van de muziek, zoals in een film. Op de nieuwe EP staan meer autobiografische songs. Maar het is niet zo dat we rond een centraal thema werken. We bekijken het gewoon per nummer.”

De nieuwe EP staat gepland voor januari 2022. “De vier songtitels hebben een verwijzing naar iets natuurlijks: ‘Ocean Hours’, ‘Autumn’, ‘Moons’ en ‘All The Animals’. Qua sfeer doet het denken aan een zonsondergang.” Dat verklaart meteen de titel van de EP: ‘Meet Me At Dusk’. “Dat is dan ook het beste moment om onze plaat te beluisteren.“ Voor de  melancholie die  je in ‘The National sferen’ kunnen brengen. Met op de achtergrond de zon die steeds verder wegzakt aan de horizon en plaats maakt voor de warme gloed der schemering.

Niet het meest geëigende moment om een plaat van David Bowie op te zetten. Toch gaat juist INDIGO de uitdaging aan om twee nummers van dit Britse icoon onder handen te nemen, in het project ‘A Letter to David Bowie’. Op 2 oktober wordt in het Cultuurhuis Heerlen zijn muziek en invloed geëerd door talentvolle Limburgse popartiesten, onder de vlag van de artistiek zeer waardevolle reeks ‘Visions of Songs & Stories’. Ook Lotte Walda, YOUNIQUE en Kenny dábreu de Paulo zullen een ode brengen aan de in 2016 overleden zanger. Naast een eigen set brengt ieder twee nummers van David Robert Jones, alias Major Tom, Ziggy Stardust, Halloween Jack en The Thin White Duke…. oftewel David Bowie.

“De invloed van hem op ons, op INDIGO, is meer indirect. Wij luisteren veel naar artiesten die op hun beurt weer veel naar David Bowie hebben geluisterd.” Een klein generatiekloofje. “Wij hebben eigenlijk meer met de muziek van na 2000, hoewel Bowie natuurlijk ook wel tijdloze muziek heeft gemaakt.”

Uit zijn indrukwekkende oeuvre heeft INDIGO gekozen voor ‘Starman’ en ‘Lazarus’. Een keuze die bijna het zijn gehele muzikale leven overspant.  ‘Starman’ (1972) is een Ziggy Stardust klassieker, ‘Lazarus’ (2016) bleek de aankondiging van zijn eigen overlijden te zijn. “Dat grote tijdverschil is puur toeval. ‘Lazarus’ is ons favoriete nummer en ligt nog redelijk dicht bij onze eigen sound, qua donkere, melancholische sfeer. ‘Starman’ hebben we wat meer bewerkt naar onze eigen stijl, de dromerige gitaarmuziek.”

De mannen van INDIGO hebben veel zin in deze episode van ‘Visions of Songs & Stories’. “David Bowie sprak ons wel aan. Daarbij hebben we nog nooit op in Cultuurhuis Heerlen gespeeld en kunnen we ook een nieuw publiek bereiken. Ik ben benieuwd hoe onze muziek valt bij Bowie liefhebbers, omdat het niet per se op elkaar lijkt.” “En na Corona zijn we gewoon blij om weer op het podium te gaan staan.”

Waar INDIGO het publiek ongetwijfeld zal bekoren met hun eigen melancholieke gitaarmuziek. En ook net buiten hun comfortzone zal treden met ‘Starman’ en ‘Lazarus’. Als in een brief aan een vreemde, waarin je zijn muziek in je eigen handschrift beschrijft, en de ontvanger het zal begrijpen, zal waarderen. Juist om die eigenheid, juist om die uitdaging om het even anders te doen. INDIGO schrijft in eigen handschrift ‘A letter to David Bowie’.

 

Visions of Songs & Stories #2 – A Tribute To David Bowie

Lokatie: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, 6412 CD Heerlen

Wanneer: 2 oktober – 20:15 uur.

Ticketprijs: € 8,00

Reserveren verplicht via http://www.cultuurhuisheerlen.nl/programma/visions-of-songs-stories-2