Interesse in kunst en cultuur houdt niet op bij de grenzen van de Westelijke Mijnstreek. De liefhebber van kunst en cultuur kijkt verder. Ontdek op deze manier, een stukje Italië op woensdag 18 september a.s. om 19.30 uur bij Dante Alighieri Sittard-Geleen. De organisatie verzorgt die avond twee lezingen waarbij de Italiaanse kunst en cultuur centraal staat. Voor de pauze zal de heer Son Parabirsing uit Sittard een lezing verzorgen met als titel:

Verbanden tussen medische geschiedenis en vroeg-Italiaanse kunst


In Italië, tussen 1300-1600, ligt de bakermat van de medische geschiedenis voor Europa en de nieuwe wereld. Bologna en Padua waren de knooppunten van medische kennis. De idee bepalende dokters hierin waren Mundinus ( Bologna, 1300 ) en Vesalius en Harvey, in Padua opgeleid.  Deze drie artsen hebben allen te maken met de opening van het menselijk lichaam – een medisch novum. Ten tijde van Mundinus ontstond bij Cimabue en Giotto het centrale perspectief in de kunst, ten tijde van Vesalius was daar het nieuwe lichaam zoals zichtbaar bij o.a. Michelangelo en ten tijde van Harvey, de ontdekker van het hart als pomp, was daar de kunststijl van de Barok. De veranderingen in de kunststijl ten aanzien van het afgebeelde lichaam onder de huid en het nieuwe medische inzicht door te gaan kijken onder deze huid , lopen parallel en blijkbaar gekoppeld.
Na de pauze zal de heer Thei Salden  ons introduceren  in:

De wereld van Giacomo Puccini

Puccini (Lucca, 22 dec  1858 – Brussel, 29 nov  1924) wordt beschouwd als een van de beste operacomponisten aan het eind van de 19e/  begin 20e eeuw. Hoewel hij als operacomponist vrijwel onmiddellijk op handen werd gedragen door het publiek, heeft hij lang moeten wachten op erkenning van critici. Het gevoel dat hij in de schaduw stond van de reuzen Verdi en Wagner heeft hem gedurende zijn gehele leven gemotiveerd om zichzelf te overtreffen. Puccini overleed in 1924 te Brussel als gevolg van complicaties bij de behandeling van keelkanker. Zijn laatste opera, Turandot, bleef onvoltooid; de laatste twee scènes werden afgemaakt door Franco Alfano.

Locatie:  Trevianum Scholengroep Sittard , ingang Havikstraat, 2e verdieping. Leden van Dante hebben gratis toegang, aan niet-leden vragen we een donatie van € 3.- p.p.

Image Dante Alighieri

Meer weten over deze organisatie?

De Società “Dante Alighieri” is een Italiaans cultureel genootschap genoemd naar de beroemdste dichter van Italië en werd ruim 100 jaar geleden in 1889 te Rome opgericht. Het genootschap telt , verspreid over de hele wereld, 450 plaatselijke afdelingen (comitati genaamd) met ongeveer 125.000 leden. Het doel van het genootschap is het bevorderen van de kennis van de Italiaanse taal en cultuur, zowel in als buiten Italië. Onze afdeling is actief in de Westelijke Mijnstreek en de regio Parkstad Limburg. De afdeling is opgericht in 1983 en is als één van de 17 afdelingen actief in Nederland met een totaal van circa 4000 leden. Voor leden bieden wij: cursussen, lezingen, culturele reizenen dagexcursies. Voor meer informatie, bezoek onze website: http://www.dante-alighieri-sittard.nl/, E-mail: secretariaat@dante-alighieri-sittard.nl