maaseik 015

Op zaterdagavond 1 juni  is het nog licht buiten. Ik krijg  zowaar  een midzomeravond gevoel in Geleen. Al bij binnenkomst van het gebouw van Theater Karroessel krijg ik het gevoel aan een soort “reis” te beginnen. Hier is gevoel voor klasse en engagement voor kunst aanwezig. De prachtige hal van het voormalige schoolgebouw doet denken aan een klooster. Het café aan een wachtruimte op een perron van de spoorwegen en het rode pluche  in het theater voelt lekker aan, aan “het onderkantje”.

De  reis  gaat verder bij binnenkomst van het theater; de acteurs in de leeftijd tussen 12 en 17 jaar zijn verzonken in gedachten met hun smartphone. Daarna ontspint zich een knotsgek en complex schouwspel met een lach en een traan. Van Guus Meeuwis tot Alicia Keys en van goudvissen in een aquarium tot laptops op het podium passeren de revue, niets is hen te gek.  Maar wat vooral opvalt is het talent en de betovering, die uitgaat van elke rol. Toneelspelen is  opvallen in je rol, samen een team vormen en de voorstelling als groep neerzetten als één geheel. Je ziet bij deze  vijfde uitverkochte voorstelling dat routine, kwaliteit en rust  de uitvoering ten goede komt. Het verhaal gaat over verliefdheid, teleurstelling en sluit daarmee goed aan bij de belevingswereld van de spelers.

De softe klanken van ‘Kiss Me’ van Ed Sheeran  begeleiden een prachtig moment in de voorstelling; de  gravin is verliefd en weet niet welke kleren te kiezen. Twaalf verschillende, zijden doeken in prachtige diepe kleuren doen haar twijfelen. Waar gaat haar keuze op vallen? Vlak van te voren, horen we de klanken van André Hazes met ‘een beetje verliefd’. Daarmee weet de lezer meteen  wat het toneelstuk ‘De twaalfde nacht’ is: een klucht. Van Shakespeare weliswaar maar in een modern jasje. Het zijn vooral ouders en familieleden die het schouwspel komen aanschouwen en hun kind aanmoedigen. Mijn conclusie: ze kunnen trots zijn op het spel van de hele groep.

maaseik 013

Dit is waarschijnlijk precies datgene dat Jean Janssen zaliger heeft willen bereiken, stelt Jos Bessems voorzitter van de Karroessel. Een podium waarop jeugdigen hun talenten in toneel en kunst kunnen ontwikkelen. Jean Janssen was  een begrip in Geleen, Opper Flaaris en voetbaltrainer bij Geleen Zuid. Daarnaast ontwikkelde hij zich tot promotor van het jeugdtoneel. Ons concept is de Civil Society aldus een bevlogen voorzitter. Iedereen levert hier, in wisselwerking met het deelnemen aan activiteiten, spontaan en op vrijwillige  basis een bijdrage aan de organisatie. Van barbeheer tot inrichting van het gebouw of het oplossen van een technisch mankement. Zo is de het café door een student van de Kunstacademie ingericht; elementen uit vervlogen tijden zijn er terug te vinden.. Binnenkort gaan we de  Jean Janssen bar restylen: het wordt straks net zoals de zitbank en een mooie hoge tafel met mooie glazen elementen een waar pronkstuk . Het maakt dat de Karroessel grandeur uitstraalt; een element dat we later ook in de voorstelling terug vinden.

maaseik 019

Mijn zoons, een tweeling van 15 jaar vonden het een geweldige avond. In de auto klinken de klanken van Tina Turner: What’s  love got to do with it……Op de terugweg komen we de M van MC tegen. Shakespeare en jeugd toneel; I’m Lovin it!!