Bij het oriëntatiegesprek dat ik had met een van de breinen achter deze site, werd beweerd dat de Westelijke Mijnstreek niet écht iets karakteristieks heeft.

‘Er bestaat geen onderwerp waar je gelijk aan denkt als je de kreet Westelijke Mijnstreek hoort,’ vertelde Ellen me. ‘Wie aan Heerlen denkt, denkt aan de mijnen en de geschiedenis daarvan, wie aan Maastricht denkt, denkt aan het bourgondische en chique leven. En wat heeft de Westelijke Mijnstreek?’

(…)

‘Juist. Niets.’

Het eerste wat ik wilde doen was tegen die uitspraak in gaan, zoiets beliefde ik niet te horen over mijn, over onze prachtige regio. Maar toen ik het eerste dat in me opkwam bij de kreet Westelijke Mijnstreek wilde scanderen, besefte ik dat ik niet veel verder kwam dan onze prachtige binnensteden, waar je zo lekker op het terras kunt zitten luuj kieke. Niet echt iets karakteristieks, want dat kan in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag ook. Al ben je dan niet bezig met luuj kieke, maar met mensen kijken, maar dat geheel terzijde.

Ik heb de afgelopen week hard nagedacht over een oplossing. Nachten ben ik opgebleven om iets te bedenken waarmee we deze regio een gezicht kunnen geven, en tot mijn grote spijt moet ik meedelen dat ik niets heb kunnen verzinnen. Dat spijt me verschrikkelijk. Er bestaan gewoonweg niet iets waarmee je de regio op een eervolle wijze kunt karakteriseren.

Maar, als iets niet bestaat kun je wel zorgen dat het er komt. Dat kan ik echter niet alleen, daar heb ik jullie bij nodig. We moeten zorgen dat het gaat bruisen in de Westelijke Mijnstreek, en deze nieuwe community kan ons daar goed bij helpen. Met www.utplatvorm.nl zorgen we ervoor dat de Westelijke Mijnstreek op de kaart komt te staan. Dat de Westelijke Mijnstreek in het rijtje van Heerlen en Maastricht komt te staan.

En weet je wat?

Ik denk zomaar dat dat ons gaat lukken!