dsc_2593Het is een grauwe oktoberdag die beter in november past, als ik mijn auto parkeer voor het historische gemeentehuis van Maasmechelen. De dienstdoende ambtenaren beginnen aan de pauze. Als ik ze vraag naar de expositie “Silence” wijzen zij mij zeer vriendelijk de weg. Een mooi uithangbord van Frituur den Eerpel, wijst samen met de promo van Art Expo “Silence” de weg naar een modern pand. Een pand van Business Center Katalus & All-In-Media. De promo van de expositie kenmerkt zich door de witte, grijze tinten en de rode accenten. De kleuren beloven dus veel goeds. In de beschrijving van de expo staat te lezen: De ‘Stilte’ en bij uitbreiding de ‘Rust’ die eruit voortvloeit, zijn de centrale thema’s, waarvan de componenten voor deze gelegenheid door elf internationaal erkende kunstenaars, elk op hun eigen hoogst individuele en eigenzinnige manier, voor het publiek zullen ontrafeld worden. Het doel is onder meer de mens te helpen zijn innerlijke rust te laten hervinden met behulp van de kunst. Bij binnenkomst tref ik een telefonerende vrouw aan. Na een kort vriendelijk welkom gaat zij verder met het telefoongesprek. Het blijkt Anne-Marie (Annemie) Vandormael, curator van Advanced Vision and Art, te zijn. Zij brengt kunstenaars en exposities bij elkaar. Onderlinge ontmoeting en menselijke verbinding proberen zij te bereiken in hun tentoonstellingen in België en over de hele wereld.

De expositieruimten omvatten de entree, 3 kamers en een gang. Al deze ruimten kenmerken zich door een prachtige geordende inrichting van kunst. Per ruimte wordt het werk van 2 à 3 kunstenaars getoond. In een van de ruimten scheppen de schilderijen van de Nederlandse Hanneke Naterop een gevoel van ongekende schoonheid en ontmoeting. Zij is geselecteerd voor de 100 beste Nederlandse Portretschilders aldus Anne-Marie. Terecht, stelt Anne-Marie want zij bewerkstelligt een unieke combinatie van klassieke en moderne uitstraling die krachtig en vernieuwend is. De schilderijen in meerdere formaten zijn imposante pareltjes. Samen met de beelden van Zagara en Ivo Konings vormen zij voelbare kunst in de ruimte.

dsc_2622In de hal hangen mooie serene, diepe, strakke schilderijen met materialen uit de natuur. De werken van Ben Nys doen mij meteen denken aan de mooie klanken van “Enjoy the Silence” van Depeche Mode. De materialen worden geordend gebruikt in de schilderijen. Zij creëren daarmee balans, rust en verdieping, Anne-Marie staat bij ieder werk stil. Ik word meegenomen in de typering en aard van het werk. De achtergrond van de maker en opvallende technieken en materialen. Hierdoor gaat ieder kunstwerk nog meer leven.

In de tweede ruimte vind ik het werk van Eddie Symkens. In zijn werk een krachtig expressie van de beelden en met name de expressie van het gelaat. Schreeuw en oerkracht met een voor mij positieve uitstraling. Het is een gezegevierd kunstenaar en weet menig kunstverzamelaar en kunstcriticus te inspireren. Uitzonderlijk sterk en geweldige vormgeving en materiaalkeuze aldus Anne-Marie.

Anne-Marie stelt dat het taboe op het bespreekbaar maken van psychische ziekte langzaam wordt opengebroken. Het werk van Jan Tervoort kenmerkt zich door proppen. De moeizame relatie met zijn moeder inspireerde Jan tot een verwerking en uiting in de vorm van proppen uit allerhande materialen. Papieren proppen, maar ook uit porselein en epoxy. Onder deze bewerkte proppen een boodschap die hoort bij het proces van verwerking van Jan Tervoort, mag iedere bezoeker een prop kiezen en deze meenemen.  Een unieke kennismaking tussen kunstenaar en bezoeker. Heel bijzonder en mooi.

Klein, kwetsbaar, uniek en van een ongekende uitstraling zijn de werkjes van Annemiek Hamelink. Prachtig neergezet op een dressoir. In tal van vormen zoals doosjes, schoteltjes en sieraden ontmoet je de thema’s. Ze roepen bij mij een verlangen op van terug naar de tijd, waarin je als kind ongedwongen mocht spelen met je eigen speelgoed.

dsc_2604In de laatste kamer staan 3 grote zwart wit schilderijen van Kurt Cobain (geschilderd op CD’s), Nelson Mandela en David Bowie op kippengaas. Allemaal met aparte technieken en begeleidt door mooie teksten die de illustratie vormen voor de werken. De schilderijen zijn gemaakt door Stephan Bar. Het schilderij van Kurt Cobain is opgebouwd met CD’s , linksonder is er een kijkgat in het schilderij. Je treft daarin een tekst van hemzelf, een tekst over de stilte… een bekend lied uit Kurt Cobain’s repertoire.

"Fallen"

“Fallen”

 

De uitstraling van 3 indrukwekkende mensen die een enorme invloed hebben gehad op de sociale en culturele westerse wereld staan imposant naast elkaar. Er volgen mooie gesprekken over het recente optreden van Storsky, de uitvoering van Nirvara’s “Never Mind” in de uitvoering van het Limburgs jeugdorkest, de expositie van Liedewey,  Bowie’s werken en het diepe respect voor de eenvoud en kracht van Nelson Mandela leidt tot mooie anekdotes van Anne-Marie.

Italiaanse fotokunst door Angelus Novus, een van de belangrijkste oprichters van Ini Art in de jaren 1980, getuigt van een ongekende combinatie van kleuren. Lagen, denkbeeldige gedichten en sprekende dimensionale mensen maakt iedere foto tot een meesterwerk. Vanaf verschillende afstanden ervaar en beleef je serene schoonheid, mooie zachte kleuren met nadrukkelijk sterke accenten in de keus voor modellen en thema. Een gewaagde vergelijking met het werk “Fallen” van Lilith Love durf ik wel te maken. Overigens betreft dit slechts dit specifieke werk. Iedere kunstenaar is uniek, dus vergelijken kan niet, maar toch………

 

dsc_2618aVerwondering is het juiste woord voor de werken en passionele, duidelijke rondleiding en toelichting die ik van Anne-Marie heb mogen ervaren. We eindigen met een heerlijk kopje koffie en meteen bij binnenkomst word ik meteen getrokken naar een doek met prachtige kleuren en heel veel verhalende figuren. Het is een fascinerend doek met tekeningen en het gebruik van diverse materialen. Het doek is mooi, vertellend, krachtig en vernieuwend. Dat is het werk van mijn geliefde, vertelt Anne Marie. Het is de van de wereldbekende schilder Shutao Liao, van Chinese afkomst, die momenteel in Amerika woont. Shutao Liao wordt gerekend tot de top 100 van meest vernieuwende schilders van de wereld, aldus een trotse Anne-Marie. Ik ga spoedig naar Amerika en we gaan samen een concept bedenken, uitwerken en vormgeven en willen dit o.a uitrollen in New York en andere wereldsteden zoals Amsterdam. Wow……………

Voor iedere kunstenaar wordt zijn/haar werk begeleid door speciale flessen wijn geselecteerd en gedoneerd door Kok Kuen Chan uit Amsterdam, tevens oprichter van stichting BOC Foundation (Business Opportunities China). Zij vormen ook al kunstwerken op zich en vertegenwoordigen de smaak van een geweldige expositie. Aanstaande zondag zal Conny Lahnstein, Nederlands kunstenares, een gedichtenmarathon leiden in opdracht van Annemie Vandormael. Speciaal voor deze gelegenheid heeft zij een bijzonder programma uitgewerkt en dichters vanuit België en Nederland uitgenodigd om klank te geven aan de stilte en samen met beeldende kunstenaars deze expositie af te sluiten waarin iedere deelnemer een bijzondere schakel is en allen samen een nieuwe symfonie componeren.

dsc_2677De bijzonder intense ontmoeting met Anne-Marie is voor mij een enorm inspiratie. Als je de kans krijgt gun jezelf een kennismaking met Anne-Marie, haar tentoonstellingen, passie, kennis en vooral gevoel voor kunst. De website is http://www.advancedvisionandart.com/

Schoonheid, subtiele kwetsbaarheid, diverse gelaagdheid en de kracht  van  iedere kunstenaar maken mij …dankbaar en zo stil!