1862Pauw, Speak ‘o Freaky, Intergalatic Lovers en Dislect zorgen voor muzikaal sterke line-up op Mama’s Pride. Mama’s Pride kleurt de wereld met zonneschijn en eert zijn/haar moeders weer als vanouds. De wereld draait gelukkig door op Mama’s Pride 2015.In 1990 speelde Red Hot Chili Peppers in de Hanenhof in Geleen. Precies 25 jaar later opent Speak ‘o Freaky Mama’s Pride 2015. Ze zijn de winnaar van podiumvrees. Een wedstrijd voor regionale bands waarbij de winnaar mag openen op Mama’s Pride. Het geluid, de show en de muziek kenmerken zich door funky klanken, invloeden van Red Hot Chili Peppers en de iets hardere Rage Against The Machine. Kortom heren/dames programmeurs, Limburg heeft er weer een super festivalband bij. De band presenteert vandaag tevens hun EP. Hierop staan 4 nummers van de set die zij vandaag spelen. Een mooi moment ontstaat als gitarist Chris Henderickx van Speak ‘o Freaky informeert naar collega Chrétien Straetmans. De band overhandigt deze week persoonlijk de EP “It’s On”. Een mooi gebaar van deze klasse band.

Het weer is een belangrijke succesfactor voor buiten evenementen. Op Moederdag straalt vandaag de zon in het Burgemeester Damenpark vanaf het begin. Dat maakt muziek en het festival bij voorbaat geslaagd.

2034Nbraska is de band rondom zangeres Francis. De band is een mix van jong talent op bas en drums en ervaring in de vorm van Sander Ruijters. Francis heeft een bijzonder mooie stem en de muzikale arrangementen klinken wonderschoon. De schoonheid van de act gaat een heel klein beetje verloren op zo’n groot podium en het festival dat Mama’s Pride vandaag de dag is. Een ontmoetingsplek voor mensen waar muziek, voor een gedeelte van de bezoekers, als achtergrond telt. Neemt niet weg dat we met Nbraska wederom een Limburgse parel (opvolger van Madi????) binnen onze provinciale gelederen hebben.

1878Pauw is de Nederlandse band die volgens de kenners en trendwatchers een internationale act in potentie is. Bejubeld door De Wereld Draait Door, 3 voor 12 en 3 FM creëren deze media zowaar een hype. Terecht blijkt op Mama’s Pride! Een eigen psychedelische sound, bandleden met een rock uiterlijk zoals lange haren en zonnebril, maar vooral goede muzikanten. Hun set overtuigt en het is terecht dat zij op “Best Kept Secret” staan. Zomaar een welkom Moederdag cadeau vandaag in Geleen.

Jong talent krijgt vanmiddag de kans op een kleine stage van Kunstbende. Niels is de jongste deelnemer, Dislect is zonder twijfel de meest talentvolle. Met hun eigen nummers, taaltoevoegingen en sound staat er een eigenzinnige brutale band. Als je Sea Side van The Kooks akoestisch doet als afsluiting van je set, dan heb je veel in je mars. Wat een talent staat er elke weer op in de Westelijke Mijnstreek. Daar mogen we de moeders ook al dankbaar voor zijn.

Bombay is een Nederlandse band die uit 3 muzikanten bestaat. Opvallend is de vrouwelijke drummer. De eerste vandaag op het hoofdpodium. “Wat zijn jullie ver weg” zegt de drumster daarmee de afstand tussen podium en publiek aangevend. Positief aandachtspunt wellicht voor volgend jaar. Naast de perfecte organisatie, geluid en licht is een overweging om het podium uit te bouwen zodat de bands dichterbij het publiek komen. Contact tussen band en publiek is een belangrijke factor en zou Mama’s Pride qua beleving voor het publiek nog intenser maken.
2069Het aantal bezoekers blijft maar binnenstromen en Geleen bruist. Opvallend is het aantal jonge ouders met kinderen dat het festival bezoekt. Dat is een enorme kracht en garantie dat Mama’s Pride nog jaren meekan. En niet te vergeten, het zet Geleen weer op de festivalkaart in Nederland. La Chiva Gantiva is een Columbiaans, Vietnamees, Frans en Belgische band die het veld in vuur en vlam zet. Er ontstaat zowaar een gevoel van “50 Shades of Orange” als de aantrekkelijke zanger zich slechts gekleed in een oranje boxer short met een grote trom tussen zijn benen beweegt. Het is een perfecte set die La Chiva Gantiva met de aanstekelijke en feestelijke funk, afro-beat en rock neerzet op het mooie podium.

De invloed van lekker eten en bier en heel veel witte wijn is merkbaar als de headliner van Mama’s Pride begint. Het Belgische Intergalatic Lovers kenmerkt zich door de bijzonder dansbare psychedelische indie- pop. Frontvrouw Lara slaagt er in met haar mythische bewegingen het publiek mee te nemen in een losse trance. Als Lara het publiek vraagt om “we are, we are, we are” mee te zingen is het Ed Jansen die “miauw, miauw, miauw” meezingt. Een hele mooie typering van de bewegingen van zangeres Lara. Katachtig! Het publiek kan de muziek van onze Belgische zuiderburen enorm waarderen en een sollicitatie naar Lowlands of Pinkpop volgend jaar is gegarandeerd.

2124Het was mooi weer, het waren super bands, het was een perfecte organisatie en het waren vooral de mooie bezoekers die Mama’s Pride een gezicht gaven. Mama’s Pride draait, net als de wereld, door. Vandaag werden we een beetje duizelig van de kwaliteit van de bands en hartelijkheid van uitmuntende festivalbezoekers. Zoals zangeres Lara van het Belgische Intergalatic Lovers bedankt voor zo’n mooie “moeitjes dag”. Wat mij betreft alle reden voor een schitterend Mama’s Pride 2016.

 

 

Alle foto’s: Jonny Ladeur.

http://jonny.ladeur.nl/mamas-pride-2015-dag-2/