Verslag van een fotoshoot van Agnes van den Herik. Het is Zaterdagmorgen 10.15 uur en op een zonnig station in Sittard ontmoet ik vier jonge kerels uit Grevenbicht. Drie van de mannen hebben een wit shirt aan en de leadzanger draagt een zwart shirt. De fel groene stropdas verbind het kwartet. De eerste associatie die bij mij opkomt bij de zanger, is die van de jonge Joe Jackson; het geheel van de band doet mij denken aan The Smashing Pumpkins.

IMG_3916small (1)

Het is snel gegaan met NewLife. Diverse optredens bij poprondes leverden een mooie lijst met nieuwe optredens op in de Nieuwe Nor en, binnenkort, De Bosuil. Juul, Thimo, Jael en Jerome typeren hun muziek vooral als licht mysterieuze rock met invloeden van Muse. Dit is duidelijk te horen op hun twee laatste video’s. Prachtige nummers omgeven met strakke vormen. Dat is het concept dat deze jongens in hun muziek leggen. De afbeelding van de roos die zij kozen bij hun laatste clip, lijkt op een hoes van Depeche Mode. Research op Google levert op dat Depeche Mode ooit een single ‘New Life’ heeft uitgebracht met op de hoes een afbeelding van een baby.

Ik maak op een leuke manier kennis met twee moeders van bandleden. De jongens zijn immers pas 15 jaar en hebben nog geen rijbewijs. De moeders hebben de instrumenten in de auto meegenomen. Eén van de moeders volgt een opleiding tot counseler. De andere moeder staat aan de vooravond van een reis naar Nepal, waar zij een groep jongeren gedurende drie weken gaat begeleiden ten behoeve van vrijwilligerswerk voor verstandelijk beperkte mensen, aldaar. De vrouwen staan midden in het leven en schieten meerdere filmpjes en foto’s, mee.

Nadat Agnes van den Herik door de stationspeaker van de NS in Sittard, wordt welkom geheten, vetrekken we richting Geleen. De fotografe voor  o.a  ‘3 voor 12’ (VPRO radio programma) en projectstudente en docente  aan de Academie voor Beeldende Kunst wil graag industriële vormen in de foto’s. Omdat NewLife vooral strakke vormen als imago heeft, zijn we van harte welkom op onze “secret” locatie in Geleen. Wanneer we het huis betreden, lopen we tegen prachtige schilderijen aan. Zelfportretten in allerlei vormen geven het huis een mystieke sfeer. Als we dan ook nog in een ruimte alle posters van Pinkpop Geleen zien hangen, weten we dat we met een echte creatieve gastvrouw te maken hebben.

Terwijl er van de jongens, onder aanwijzingen van Agnes, foto’s worden gemaakt in een ruimte met  lichtblauw en groen gestreepte elementen, zit (onze) Melle tevreden in een stoel. Zijn ‘red hot shoes’ maken het geheel tot een mooi plaatje. Ik raak, onder het genot van een heerlijke kop koffie, in gesprek met de gastvrouw. Het gesprek leidt tot bijzondere kunst.  Zij blijkt in het bezit van een echte Herman Brood. Schitterend prijkt het karakteristieke schilderij boven de bank. Herman leeft voort in dit huis.

Nadat de rockers van NewLife met hun instrumenten spelen voor de resten van wat eens de  Mautitsmijn was, arriveert de singer songwriter Mitch Josten op het toneel. De volgende kandidaat van Agnes voor een fotoshoot. Zonnebril voor de ogen en een sigaret in de mond, speelt hij, zonder kennis van mijn eerdere ervaring die morgen, ‘Saturday Night’ van Herman Brood als begeleiding bij de shoot op de trappen van het oude en legendarische Mauritsgebouw ….

Vanwege de stralende zon, valt mij een fel groen-blauwe tafeltennistafel op. Ik ben getuige van een schitterend ‘Portugese’ sfeer. En zo eindigt drie uur later, een mooie ervaring met vier jonge popmuzikanten en pingpongballetjes die alle kanten uit gaan. Met een mix van de Wild Romance (Herman), de rode schoenen van Melle, de sigaret van singer songwriter Mitsch Josten en de prachtig in het zwart gehulde Agnes, droom ik van een heerlijke Portugese salade met tonijn en een lekker stukje gedroogde kabeljauwfilet. Zou  ik  een ‘New Life’ willen beginnen, dan wist ik het wel…

IMG_3930small IMG_3743small