Spice Girls at Sounds in Venlo

Het is uitgesproken voorjaar als ik begin maart een bezoek breng aan kunsttentoonstellingen in Landgraaf en Herkenbosch. De aanleiding is gelegen in het bezoek dat ik op 15 februari 2014 bracht aan Venlo. In het Limburgs Museum maakte Melle van Buren, Luc Bezemer en ik kennis met Lilith Love. Een “meet en greet” ter ere van haar tentoonstelling “A house is not a home” was een prachtige belevenis. De ontmoeting met Lilith Love maakte grote indruk op ons allen. De uitstraling en “personal touch” veroorzaakte heel even een hemels gevoel bij mij. Als we later nog bedeesd platenzaak Sounds in Venlo bezoeken, valt mijn oog op miniatuurtjes van de Spice Girls. Niet volledig willekeurig zal later blijken………..

spice

In de redactie van Ut Platvorm bespreken we die week de overeenstemming tussen Arlaque de Clerque en Lilith Love. Zelfportretten, zelf fotografie, kunst, ambitieus, assertief en de natuurlijke behoefte om te creëren. Beide bijzondere vrouwen dus…Lilith heb ik ontmoet, een ontmoeting met Arlaque is mijn volgende uitdaging.

Ik waan mij even Jo Cortenraedt van L1 in zijn programma Limbourgeois als ik Ipomal Galerie en Kunstuitleen in Landgraaf binnenloop. Een statige galerie, met een prachtige uitstraling. Het is druk, heel druk. “Crisis? What Crisis?” is het legendarisch album van Supertramp. Dat lijkt hier wel van toepassing. Later blijkt dat er veel Duitse galeriehouders werk in Nederland willen ontdekken…….Interessant!

Mijn aandacht wordt getrokken door de prachtige klanken van een harp een fadozangeres. Deze mooie muziek wordt gemaakt door Bess Franssen. Zij is verbonden aan de muziekschool Kumulus, Centrum voor de Kunsten in Maastricht. Bijzonder smaakvol, zoals overigens alles op deze locatie. Compliment voor de galeriehoudster!

Vrouwen gaan verder is de naam van de expositie ter ere van het 25 jarig bestaan van de galerie.

Tuin Galerie Ipomal

Even later ontmoet ik Arlaque voor één van haar portretten. Het gaat hier om acryl op linnen. Ik ontmoet een charmante, vriendelijke, rustgevende en inspirerende vrouw met prachtige blauwe ogen. Ze vertelt enthousiast over haar werk. Ze heeft nog exposities in galerie Post te Kerkrade en volgende week in Herkenbosch. Haar werk is een unieke en authentieke combinatie van haar schilderkunst en fotografie. Op mij maken de werken vandaag vooral indruk door de kleuren zwart, grijs, wit en rood. Of, zoals dichteres Lies Balkstra stelt: de imponerende portretten zijn ruw, puur, echt, oorspronkelijk en confronterend en stellen expressionistische spanning tentoon.

Een vriendin omschreef Arlaque als volgt:

Zij kleurt het leven, Zij kent de waan, Ze kent de angsten die komen en gaan, Zij kent het klappen… Ziet het vuur, Zij ziet uw ogen, Bekent de kleur.  Dat is Arlaque”.

Onze ontmoeting onderstreept deze typering treffend.

dael 2

Foto: Arlaque de Clerque, Ineke Paliska (Galeriehoudster Ipomal)  en Nicole Peters,.

 

Nadat een groot rood kunstwerk indruk op mij maakt introduceert Arlaque mede exposant Nicole Peters. Zij is bekend om haar mixed media. Heel bijzonder als je naar de structuren in haar werk kijkt. Ook de thema’s, zoals zelfbewust zijn, keuzes maken en macht en onderdrukking komen terug in haar werk. Zowaar verneem ik een primeur van Nicole. Op 23 mei zal er in de fabriekshallen van oud Philips in Sittard een grote expositie van 35 kunstenaars plaatsvinden. Het evenement duurt 3 dagen. Weer een mooie ontwikkeling voor Sittard-Geleen als kunststad.

 

Een week later ontmoet ik Arlaque weer in Herkenbosch. “Portret versus zelfportret” is de naam van de expositie van Kunstsalon Daelenbroeck. Een glansrol voor Carmen Heemels organisatrice.

Kasteel Daelenbroeck in het zonnetje is een prachtige locatie.

20140316_163339

Hier hangen immers iets grotere werken van Arlaque onder de noemer “portret art Arlaque”. Ook nu vertelt Arlaque geïnspireerd over haar schilderijen en fotografie. Zij is vandaag het stralende middelpunt en velen maken een praatje met haar. Arlaque neemt de tijd, legt uit en toont belangstelling voor de anderen om haar heen. Na mijn begroeting brengt zij mij in contact met Connie Hannen. Connie Hannen is een gewaardeerd kunsthistorica die een eigen bedrijf heeft. Nadat zij haar studie kunstgeschiedenis in Gent had afgerond, belandde zij in de wereld van docentschap en cursussen. Nu is Connie trotse eigenaar van haar eigen bedrijf. Zij verzorgt succesvol workshops in kunststromingen. Ook adviseert zij galeries bij de aanschaf van werken. Zij heeft oog voor talent en signaleert trends in kunst.. Na vele jaren waardering voor het werk van Arlaque, die steeds vernieuwend blijft, tipt zij het werk van  Imke van den Berg. Het is maar dat jullie het weten………

Daelenbroeck 1

Foto: Arlaque de Clerque en Connie Hannen – kunsthistorica.

 

Het werk van de overige kunstenaars is divers deze middag. Mijn oog valt op een bewerking van een portret van David Bowie en Bob Marley. Het krijgt door een kleine bewerking en kleur een volledig nieuwe dimensie. Het nummer “Changes” van David Bowie is hier wel erg van toepassing. Op het einde van de tentoonstelling hoor ik de klanken van bijzondere pianomuziek. “Zelfgemaakt” stelt Coen van Dam. Ik luister vol aandacht naar twee nummers. Als ik naar zijn naam vraag verwijst hij naar zijn facebookpagina “Ik ben niet Coen van Dam” Origineel dus ………en een aanrader.

Girlpower is de beweging in de jaren negentig, waarin de Spice Grils naam maakten met begrippen als ambitie, assertiviteit en individualisme. Deze begrippen werden goed gemanaged. De jonge vrouwen deden de rest. De meeste vrouwen die ik de afgelopen weken ontmoette zijn van de generatie van vóór de Spice Girls. Zij geven het begrip “Women Power” inhoud door zelfbewustzijn, creativiteit, evenwicht en inspiratie vanuit een ZELF VISIE. Vrouwen gaan “verder” en deze vrouwen zijn hun tijd VER Vooruit.

 

20140309_162246

Op de terugweg naar huis waan ik mij even John Mayer. Mag ik deze dans van u Lilith Love, Connie Hannen, Nicole Peters en Arlaque de Clerque, “Slow Dancing In A Burning Room” klinkt zacht uit mijn radio. Bedankt voor deze dans…………..

 

 

Sociale media / websites:

Arlaque Photography & Artwork: www.facebook.com/arlaque.deqlerque?fref=ts

Lillith Love: www.lilithlove.com

Nicole Peters: www.lunica.nl/

Art Carmen Heemels:  www.facebook.com/carmenheemelsarts?fref=ts

Imke van den Berg    www.imkevdberg.nl

Ipomal Galerie en Kunstuitleen:  www.ipomal-galerie.nl/

Coen van Dijk  www.facebook.com/profile.php?id=1432412308&ref=ts&fref=ts

Bess Franssen  www.facebook.com/bess.franssen?fref=ts