Kazaa-Poorter-3

Kazaa-Poorter

In het weekend van 14 en 15 november vond bij Loods 18 te Kerkrade de expositie “Een hommage aan Vincent van Gogh” plaats. Het was een imposante, gevarieerde expositie met vele Limburgse kunstenaar en kunstenaressen. Daarnaast was er werk te zien van landelijk bekende kunstenaars uit het netwerk van Loods 18. Hoe inspirerend en verbindend kunst kan werken, blijkt uit een prachtig initiatief naar aanleiding van deze expositie. Op donderdag 26-11-2015 opent het Dams Collective in Amsterdam haar expositieruimte voor meerdere deelnemende kunstenaars aan de hommage in Kerkrade. Een prachtig initiatief en samenwerking tussen “Art From The South” en “Big City Art”. Verdere informatie over de expositie in Amsterdam is te vinden op de site van Loods 18. Hoe bijzonder de expositie is geweest kunnen we als Ut Platvorm laten zien dankzij bijzonder mooie foto’s van Ron Ranschaert. Waarvoor onze bijzondere dank.

 

Charl Delemarre

Charl Delemarre

Op 14 november vond Popronde in Sittard plaats. Een landelijk initiatief dat diverse Nederlandse bands een podium biedt in verschillende steden in Limburg. Vooraf een compliment aan de organisatie die met veel energie, elan en vrijwilligers erg hun best hebben gedaan om het tot een mooi evenement te maken. Toch leverde een bezoek aan dit terugkerend gesubsidieerde evenement een gemengd beeld op. Naast de weersomstandigheden lieten op het laatst een aantal locaties en bands verstek laten gaan. Dit trok zijn wissel op de kwaliteit van het aanbod. Ut Platvorm bezocht 6 concerten en kon van slechts twee optredens een beetje onder de indruk raken. In het Gruizenkerkje was de zanger van Postcards From Mars goed op dreef. Met het prachtige gitaargeluid en mooie stem wist hij de aanwezigen te boeien en veel applaus te oogsten. De kerk bleek een goed podium voor singer-songwriters. Poppodium Volt ontbrak deze keer als locatie en werd vervangen door het podium in de kelder van de Domijnen. Hier speelde deze avond 3 bands. The Mountaineers met invloeden uit de muziek van Johan. Charl Delemarre met Nederlandstalige teksten legde een energieke maar uiteindelijk weinig gevarieerde set neer. Het deed een beetje denken aan Polle Eduard.

Haevn

Haevn

Als afsluiter in de Domijnen stond Haevn. 3FM Serious Talent en een band dat in de randstad Paradiso uitverkoopt. Zo’n 60-75 bezoekers brachten in Sittard en bezoek aan de gratis show. Helaas waren er veel technische problemen, begon de set 20 minuten te laat en hielden de technische problemen tijdens de show aan. Hierdoor verdween de balans in de set van Haevn. Jammer want deze band is ongetwijfeld te zien op de festivals het komend jaar. Het optreden van The Early Adapters en Fake Billy@the False Prophets kon geen blijvende indruk achterlaten. Persoonlijke smaak en voorkeur zijn ook van invloed op beleving en locatie ook. En idee is wellicht om na te gaan om volgend jaar (indien er nog subsidie beschikbaar voor dit soort initiatieven is) de Popronde in Geleen te houden. Oud-Geleen, het kluis kerkje, Reunie gebouw, Hanenhof, Expositiegebouw Pinkpop, Smaak, Cafe Amadeus en Quartier Geleen zijn geschikte locaties.

Foto’s Charles Delemarre en Haevn: Jeffrey Blondeau.