De kleurrijke en uniek beschilderde “Rock&Roll piano” straalt trots op 30 januari 2015 in Poppodium Volt. De piano is bij de opening van Volt aangeboden door 5 leden van UtPlatvorm. Op verzoek van UtPlatvorm beschilderde Daphne Branckaert de piano tot een authentieke “Rock&Roll piano” die trots pronkt in de hal van Volt. De piano vormt het middelpunt voor de foto van de mannen van Catawba River Fox.

9207

Precies een jaar geleden kijk ik naar beelden op YouTube van Nachtschade. Nachtschade speelde die avond in Perron 55 te Venlo (voorloper van Grenswerk) samen met Catawba River Fox onder de noemer van het project Electrosaurus Flying Circus. Die beelden en de muziek van Nachtschade op YouTube raakten mij op een indringende manier. In de auto op weg naar Venlo deelde ik mijn bewondering met Melle, Luc en Jonny Ladeur. De poëtische, soms wat melancholische teksten in combinatie met een unieke rock sound en de theaterachtige performance maakte toen dat wij met hoge verwachtingen het optreden in Venlo tegemoet zagen. Later zou blijken dat het een legendarische avond zou worden, met een geweldige eerste kennismaking met de 4 mannen uit Amsterdam, Nachtschade. Het leidde tot een uitnodiging voor ‘n HOOP Muziek 2 en vandaag kreeg dat een vervolg door een optreden in het jonge poppodium Volt.

 

’s Avonds voor hun optreden ontmoet ik mannen van Nachtschade. Onze vriendschappelijke band blijkt uit een warme begroeting. Ik maak tevens kennis met Vincent F.Fraenkel (keyboards en basgitaar) vervanger van Reid Steenhuis tijdens dit optreden en Rafael Fischer, de manager van Nachtschade. Maarten Stok bassist en zanger verteld: ”We hebben elke keer het gevoel alsof we in een ander land komen als we in Venlo of Sittard spelen. De oprechte belangstelling voor onze muziek en de fles Tequila van Ernesto’s Cantina, die we op nieuwjaarsdag hebben gedronken, maakt dat we een bijzondere band met Sittard voelen”.

De Dresden Dolls speelden in 2006 op Pinkpop. “Hun sound en performance hebben ons positief beïnvloed“.  Op de vraag of een zangeres een toevoegde artistiek waarde zou kunnen hebben voor Nachtschade antwoord Maarten: “Sterker nog. Het begin van de poëtische achtergrond is gelegen in de enorme inspiratie die uitging van een jonge dichteres. Dus zeker!

9293

Nachtschade roemt David Bowie vanwege zijn een enorme veelzijdigheid. Iets dat alle leden van Nachtschade kenmerkt. Veelzijdigheid en creativiteit. Nachtschade staat aan de vooravond van een LP. Dat wordt hun derde productie. Wellicht dat we enkele nummers van onze eerste twee EP’s op vinyl laten persen. Bram van den Brekel, gitarist, gaat verder: “We hebben ideeën voldoende. We denken momenteel na over het integreren van dans op het podium. Ook het gebruik van blaasinstrumenten is één van onze concrete plannen, aldus Bram. Drummer Guy Pek had voor zijn conservatorium afstudeeropdracht een productie gemaakt, waarbij invloeden uit de 20-er jaren zoals het gebruik van een brassband, elementen vormen”. Dat zijn meteen weer vernieuwende ideeën voor het werk van Nachtschade. Ons kenmerk is ook het geluid van de sound van de studio van Pablo van de Poel. Tracks van onze eerste EP zijn opgenomen in Geleen. “Dat verklaart ook waarom het zuiden in ons werk en hart zit“, aldus Maarten.

9390

We spreken Pablo van de Poel en de andere mannen van Catawba River Fox nadat zij bij Poppodium Volt erwtensoep en pannenkoeken hebben gegeten. Tussen de drukke schema’s van DeWolff en de drie andere leden van Catawba is dit een heerlijk uitstapje. We hebben deze week veel plezier beleefd aan onze repetitie voor dit optreden. “Het lijkt net dat, als je weinig samen speelt, er altijd nieuwe verrassende muzikale ontwikkelingen op het podium plaatsvinden”, aldus Robin Piso. Na de LP presentatie in Venlo, is Sittard nu voor de tweede keer aan de beurt voor Catawba River Fox”. Na het legendarische in store optreden in de zomer voor Music Machine in Sittard, zijn we heel blij dat we in het prachtige Poppodium Volt kunnen spelen. Het is zonder meer één van ons meest favoriete poppodia waar we spelen. Het geeft ons een gevoel van thuiskomen”, aldus Luka Van de Poel. Bij het in store-optreden vorig jaar bij Music Machine werden er maar liefst 98 LP’s verkocht.

“Voor mij zeker herkenbaar”, zegt bassist Joep Bollinger, die ook succes kent met Faut Haut. “Het lijkt wel of de mensen in Limburg een gevoelsmatige diepere verbinding hebben met de muziek “from the south”. Het inspireert en motiveert enorm om op een open manier de set te spelen”, aldus Joep. “Die open en relaxte cultuur komt onze sound live ten goede“. Joep vervolgt “mijn basgitaar is in dat opzicht een toevoeging voor de mannen van DeWolff’;

Outlaws speelde in 1976 op Pinkpop. Kenmerk 2 drummers. Met 2 drummers kun je elkaar aanvullen door ritmes te spelen die je alleen niet kunt doen. Het zijn de woorden van een van de drummers, Mischa Porte. “Ook kun je subtiele elementen zoals een tamboerijn gebruiken, het maakt de muziek authentieker en compleet”, aldus Luka van de Poel. Hetzelfde geldt voor de pedal-steel van Stefan Wolfs. Het voegt enorm veel toe aan de “cowboy sound” van deze unieke band.

Kenmerk voor Catawba River Fox is dat zij hun muziek laten rijpen. Pablo: ”Eer dat we ons eerste album hebben uitgebracht op LP is er een half jaar over heen gegaan. Er werden op verschillende locaties opnames gemaakt en toegevoegd aan de basis. Van Geleen tot Utrecht tot Groningen.” De teksten van de nummers zijn van Pablo. “Meestal is het een tekst die zich gedurende een nummer ontwikkelt tot een song”. Op de vraag of een zangeres iets zou kunnen toevoegen, antwoord Pablo: “dat zou wellicht een langdurig proces worden, zeker. Gelukkig kan Robin zijn baard afknippen en hebben we zomaar een bijna-zangeres”. Door Catawba River Fox wordt hartelijk gelachen.

Op de vraag of Pinkpop een optie is: “Nou ik denk dat wij meer een act zijn voor Zwarte Cross. Barbecue, bier en cowboysongs zijn herkenbare elementen. Als we niet oppassen zou het zomaar kunnen”.

Jonny, Henk, Luc, Chrétien, Melle en mijn naam staan op de piano in Volt. Vanavond zijn we allemaal aanwezig. Het wordt tijd dat we Daphne vragen de hoesjes van de EP van Nachtschade en de LP van Catawba River Fox op de piano te schilderen, is één van mijn gedachten. Net zoals de gedachte aan de nacht die zal volgen in Sittard met cowboys en clowns, nieuwe poëzie, muzikale inspiratie, vriendschap en Tequila. . . .

 

Foto’s: Jonny Ladeur.

Video: Stijn Kraft.