De geboorte van ut PLATVORM

Als relatieve buitenstaander in de Westelijke Mijnstreek (ik woon hier pas tien jaar) verbaas ik mij keer op keer weer over het feit, hoe moeilijk het is om deze streek te duiden. Natuurlijk, een rasechte Sittardenaar of Sittardenees (?) vertelt vol overgave over zijn stadje. Idem gebeurt wanneer ik praat met iemand die geboren en getogen is in Geleen. Maar toch die rode draad, die krijg ik niet echt te pakken.

Is het omdat de Westelijke Mijnstreek precies op de Limburgse scheidslijn Noord-Zuid ligt? Of ineengeklemd, op het smalste stukje Nederland, tussen Duitsland en België, zijn er te veel invloeden van ‘buitenaf’? Identiteit is een vreemd iets dat je niet van de een op de andere dag aanneemt of verwisselt. Je bent gewoon wie je bent: de som van je afkomst en van al je ervaringen die je onderweg in je leven, hebt opgedaan. Zo is het natuurlijk ook met een regio. Net zo min als Rotterdam alleen maar uit havens zou bestaan of Amsterdam gelijk zou zijn aan de Jordaan, is de Westelijke Mijnstreek meer dan alleen maar koeien, Maas en DSM. De streek is de optelsom van zijn geschiedenis, van de mensen die er wonen en leven en die de streek in het NU een gezicht geven.

En dat lijkt me een mooie opdracht voor ut PLATVORM: op zoek naar de Culturele Smoel van de Westelijke Mijnstreek. Niet door alleen maar te kijken naar wat er WAS in het verleden. Ook niet door te stellen wat er ZOU MOETEN ZIJN, maar gewoon door goed te kijken naar wat er IS en dat in het zonnetje zetten.  Ik ben alvast benieuwd waar we uitkomen …

ut PLATVORM staat volgens ons voor:

Dit kunnen we uiteraard niet alleen. Wij gaan niet bepalen wat de Culturele Smoel van deze regio is. We kunnen alleen maar registreren. Graag nodigen we jullie uit om mee te denken, stukjes te schrijven, foto’s te maken, mooie anekdotes te vertellen. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter het beeld wordt van deze regio. Wij doen hier uiteraard een voorzet, maar hebben jullie ideeën, laat het ons weten.

Namens de redactie:

  • Ellen Hoeijenbos (ex voorzitter)
  • Katja Kubben (designer Ut Platvorm)
  • Jos Nabuurs (redactie)
  • Luc Bezemer (redactie en webmaster)