(Foto voorpagina Hard2Get: Henk Bril)

Een mooi en druk programma staat mij te wachten in het laatste weekend  van Oktober. Nadat Sittard uitrust van een geweldig Oktoberfeest, is  het voor mij weer tijd om aandacht te geven aan popmuziek in Sittard en omgeving. Ik ontmoet onstuimig weer op weg naar café “Onder de Linden” in Sittard. Een iets Duits aandoend café met Lindeboom bier. Daar waar naast lantaarntjes met kaarslicht, vier grote speelautomaten staan. Voor mij verwarrend. Op het programma staan singer-songwriters. Het nodigt uit om hier te kiezen voor een bockbier.

Jop Ostendorp opent deze avond. Jop timmert hard aan de weg. Op 23 november zal hij zijn eerste EP in de Caroussel in Geleen presenteren. Samen met enkele muzikale vrienden nodigt hij zijn publiek uit. Voor  € 5,-  heb je entreekaartje en krijg je de EP gratis. Mooie deal. Op basis van zijn performance belooft het een bijzondere avond te worden. Mis het niet dus……

Joplive 2

(Jop Ostendorp. Foto: Agnes van den Herik)

Vervolgens zingt Mitch Josten met zijn diepe stem en begeleid door zijn gitaar en mondharmonica, een mooie blues-ballad. Toegejuicht door zijn vrienden Cees en Mees ontwikkelt het optreden zich tot een serieuze set. Iets meer warmte, door een combinatie met een zangeres bijvoorbeeld, zou zo maar een Leonard-Cohen-effect kunnen opleveren. Als Sem Dylan, als derde singer-songwriter speelt, ben ik op weg naar Ernsto’s Cantina. De plaats waar nog niet zo lang geleden het legendarische ’n HOOP Muziek festival werd gehouden.

DSC_5952

(Mitch Josten. Foto: Jonny Ladeur)

De jonge gasten van New Life zijn erg enthousiast dat zij vanavond terugkeren in Ernesto’s Cantina. Er hangt een goede sfeer en veel bezoekers waren ook bij ’n HOOP Muziek aanwezig. Het geeft een bijzonder gevoel. In gesprek met de jongens van New life, ontstaat er zomaar een nieuw artistiek idee. Binnenkort wellicht meer hierover. Het is 1.00 uur in de morgen als de zeer goede set van New life wordt afgesloten met “My Hope”, het themanummer van toen. Een mooi oranje licht  straalt. Wauw! ’n HOOP Muziek herleeft vanavond een klein beetje.

New lifez eeland

(New Life. Foto: Agnes van den Herik)

Zaterdagmiddag heb ik een ontmoeting met Hard2get en Henk Bril. Een fotoshoot staat op het programma. Naar aanleiding van ’n HOOP Muziek is dit spontane idee geboren. Plaats van ontmoeting: de gevangenis Geerhorst in Sittard. Vick Savelkoul, bassist van Hard2get, arriveert als eerste met zijn fiets. Vick kent als geen ander de muziek van Thin Lizzy. Op deze plek voel je het nummer “Jailbreak”. Het duurt  vervolgens nog een uurtje  voordat Stan en Rens arriveren. Hun beider mobiel was niet opgeladen, dus dat was lang zoeken zonder Tom Tom… ;- )  Tijdens het wachten blijkt het bezoekuur te zijn in de Geerhorst en zie ik een opvallend tafereel. Jonge vrouwen met baby’s en kleine kinderen lopen vanuit het station naar de gevangenis op bezoek bij hun partner en wellicht vader van hun kind.

Een bijzonder artistiek perspectief ontstaat als Henk de strakke en moderne vormen van de gebouwen en omgeving betrekt in de shoot. In een sneltreinvaart verplaatst zich het fototerrein van de gevangenis naar een oud klooster in Sittard. Herfstbladeren, graffiti, prikkeldraad en huisafval zijn trefwoorden voor deze achtergrond. ’s Avonds zijn Vick en Rens te gast in het radioprogramma van Start Radio. Een leuk en spontaan programma waar, tijdens het interview, zomaar een spontaan  nieuw en ambitieus doel voor Hard2get ontstaat. Volgend jaar Pinkpop openen!  Hiervoor zal de band eerst NU of Nooit moeten winnen: een pittige opgave. Phil Lynott stond ook ooit ook op Pinkpop. Een droom voor Hard2get zou uitkomen.

’s Avonds, op uitnodiging van de jongens van 6ixty9, naar een festival Acoustic. Het festival vindt plaats in het Open Jongeren Centrum in Urmond. Veel jonge popartiesten krijgen hier de kans op een ongedwongen manier hun muziek te presenteren. Een mooi initiatief van Leavegreater Promotions. Twee enthousiaste mannen die jong talent een kans willen bieden .

Opvallend is het aantal bands dat afkomstig is uit Sittard. We kunnen ons binnenkort verheugen op veel poptalent. Nirvana invloeden, maar ook covers van the Foo Fighters  en Jimi Hendrix passeren de revue. Ook de eigen nummers van de bands hebben een hart, en oogsten veel applaus van de honderd bezoekers. Als Joey Rutzenfield (wat een klasse artiestennaam) ‘Hurt’ van Johnny Cash (het origineel is van Nine Inch Nails) speelt is mijn najaar én herfstgevoel compleet.

Zondagavond is er thuis een verrassing. Zelfgemaakte pompoensoep in de oranje kleur van ’n HOOP Muziek: dat belooft wat voor het aankomende (pop)jaar …