Over Pearl Jam, Golden Earring, Simple Minds, Vangelis, the Cure en Coldplay………

10857933_10204337900761957_1923996077708458531_nHet is zondagavond 21.00 uur als ik in gesprek raak met Marieke Russel. Eerder die avond arriveer ik in een dorp met 3 straten in de buurt van Grevenbicht. Als ik de weg afkijk, zie ik een grote donkere duisternis. Het lijkt het einde van de wereld. Gelukkig sla ik linksaf, om een prachtige gelegen kerkje te bezoeken. Marieke Russel is een imponerende bijzondere vrouw, in een prachtige wit beige jurk. Ooit was zij ballerina van het nationaal Ballet en de jaren daarna eigenaresse van meerdere balletscholen met in totaal 300 leerlingen. Zij beweegt en spreekt gracieus. Samen met haar partner hebben zij het kerkje 2 jaar geleden gekocht. Zij bewonen de pastorie en zijn van plan de kerk ook gedeeltelijk geschikt te maken voor bewoning. ”Met een open blik naar buiten“, stelt de vriendelijke eigenaar. Een gedeelte van de kerk doet dienst als showruimte voor de sieraden van zijn echtgenote en vorige week vond in het kerkje nog de Sinterklaasviering in Schipperkerk plaats. Sociaal bevlogen en het hart op de goede plaats dus……….

20141214_204208Hier wordt vanavond een expositie gegeven met de titel “Onderwaterwereld”. Het blijkt een modeshow te betreffen met de unieke kleding van Godelief Ceulemans. Godelief‘s specialiteit is modevormgeving. Ik heb deze kunstzinnige vrouw vorig jaar leren kennen met haar bijdrage aan “Butterfly Moves” en ook dit jaar levert zij hieraan een prachtige bijdrage met het thema “Devotion”. Het thema onderwaterwereld komt bij alle modellen in de kleding en sieraden subtiel terug. Diverse vormen en kleuren in mode voor mannen en vrouwen en kinderen passeren de revue. Het blauw van de zee, maar ook lichte gouden zijden stoffen zijn zichtbaar. Een echte lichtshow en de klanken van Vangelis maken de sfeer van de onderwaterwereld compleet. De veelal amateurmodellen showen het werk met passie en lopen heen en weer op de “catwalk”. Jim Kerr van the Simple Minds bezong al eerder the Catwalk. Er is door Marieke Russel speciale aandacht gegeven aan de sieraden van de zee, de parels. Pearl Jam was eerder die middag te horen in een versie van Hard2Get In Kerkrade……………..

Hard2Get-2Arlaque de Clerque en Wendy De Cicco-bij de Ley verdienen alleen al voor hun naam een vermelding. Prachtige namen en evenzo leuke spontane en zelfbewuste kunstenaars in hart en nieren. In het kader van Butterfly Moves op locatie speelt hier vandaag Hard2Get een akoestische set. Ik ben samen met Daan vooruit gereden om een totaal indruk van de kunstexpo op te doen. jos-1Bij binnenkomst vallen de kolossale prachtige werken van Arlaque op. “Gemaakt met olieverf die nog steeds droogt”, verteld Arlaque. “Mocht er ooit een overstroming komen dan blijven mijn werken nog heel in de vorm die ze nu hebben”. Maar ook de andere aanwezige kunstenaars hebben indrukwekkende werken. Een vogel van RVS op een standaard spreekt ons aan. Ook is er mooie kunst in de vorm van schilderijen met hoofden in mooie kleuren te zien. Door de vormgeving aan een paal ontstaat zo het idee van een kunstboom met een eigen verhaal, mooi gedaan. De vrolijke kleuren en thema’s van Wendy De Cicco-bij de Ley fleuren de expo op en maken er een feest van. Arlaque straalt en ontvangt ons met koffie en gebak. Eerder die dag raakte zij gewond aan de voet. Toch inspireert zij veel bezoekers en deelnemers. Ze bevestigd nog eens dat ze met Herman Brood vaker is wezen stappen in haar jonge jaren in Amsterdam. Arlaque en haar vriend Ron swingen even later vrolijk op Radar Love van Golden Earring. Het werk van Arlaque zie ik als een trilogie. Drie kernwaarden komen terug in haar werken. Duurzaamheid (door de keuze van materialen), Thematische aanpak (actueel thema: religie) en Verbondenheid en Communicatie. Zij straalt als zij over haar werk verteld. Als we even later samen met Hard2Get voor één van haar indrukwekkende werken staan, blijkt dat zij een spontane band met de jonge mannen heeft. Dat is eigenlijk de vierde waarde: vitaliteit en energie.

Angelique-1De investering die Wendy, Arlaque en Ron met behulp van familie hebben gerealiseerd komt volledig tot zijn recht aan het succes van de expositie.

Triology is een prachtige dubbel dvd van The Cure. Hierop zijn 3 prachtige albums live te zien. Arlaque levert met haar kunst een bijdrage aan de Faith Cure Tribute op 7 februari te Geleen. Haar kunst vertoont veel overeenkomsten met de hoesjes van de cd’s van the Cure. Daarnaast heeft Arlaque een bijdrage geleverd aan de kunstposter van Butterfly Moves. Kortom het moge duidelijk zijn dat wij een sterke band met Arlaque en haar werk hebben…………

Ik mag wel spreken van een kerstgevoel. Het echtpaar dat in het Kerkje in Schipperskerk woont, lijkt een beetje op Jozef en Maria. En de engelen …………, Godelief, die met prachtige stoffen en kunstvormen een zeer exclusief gevoel voor de kerst uitdraagt en Arlaque die straalt met haar kunst. Neem daarbij de 3 mannen van Hard2Get die de 3 koningen symboliseren en het kunst-kerstgevoel is compleet. Als ik om 21.30 uur het Kerkje verlaat is het een heldere hemel. Zeg maar een “Sky Full of Stars”………