Ik woon in Limburg ‘je weet wel’ dat gedeelte in Nederland waar carnaval hoogtij viert rond deze tijd van het jaar.

Vanaf de elfde van de elfde is het in deze provincie een gekkenboel! Zo teruggetrokken en timide als de bewoners van deze streek normaliter zijn. Zo achterlijk en uitbundig is de plaatselijke populatie vanaf de datum 11-11. Het keerpunt in de gemiddelde Limburgse body en mind. De eigen geest wordt uitgeschakeld en het carnavalsbrein neemt over.

carnavalProclamaties, zittingen, prinsuitroepingen en nog meer zittingen, revues en andere ongein. Ik heb er niks mee, eerlijk is eerlijk! Maar eens per jaar word ik zonder pardon meegesleurd naar één of andere achterlijke vrouwluuj-zitting. Dat doe ik dan, naar horen zeggen, voor mijn eigen lol en plezier.

Het thema van dit jaar in een, niet nader te beschrijven, ‘Volkshoes’ was; ‘Gala’. Het was dus zoeken naar een ‘kleed’, een galakleed welteverstaan. Want dat hoort dan zo, dat je op z’n achterlijkst verkleed binnen een bepaald thema met een vrouw of 1000 in een gemeenschapshoes lollig gaat zitten doen! Kerels zijn verboden tot een uur of wat voor het einde van de gebeurtenis. Die kerels mogen dan niet mee feesten. Neuh! Die kerels zijn er dan om zatte vrouwen naar huis te vervoeren. Een soort van goedkope taxi. Dolle pret dus! Ik kon niks vinden in de diverse verkleedkledingverhuurbedrijven die de omgeving rijk is.

teletubbies_06Besloot daarom eigenhandig het thema naar mijn eigen hand te zetten, na het aanschouwen van een geweldig La-La kostuum. La-La, je weet wel die gele, van de teletubbies. Een pracht kleed, goedkoop ook, omdat de teletubbies uit zijn op dit moment en het galagewaad in!  Een gouden greep. ´Zéévevieftig euro euver veur beer’!

Afijn, gisteren was het zover, de vrouwluuj-zitting.

Vanaf 10 uur ’s morgens in colonne naar binnen en ‘zoepe totse der bie neer vils’!  Alaaf!

Bij binnenkomst werd ik enigszins vreemd bekeken maar . . . . ik was overal op voorbereid, creatief als ik ben had ik een zelf geknutseld omhang bord bij me met de tekst  ‘Goh, was ‘t thema gala??? Ik dacht La-la’. Pret alom!

Ordinaire pret volgt vlak daarna. Vrouwen onder elkaar. Vulgaire toestanden, kotsen op de plee na een bier of 6 teveel, geweldig leuke artiesten die persiflages neerzetten van Jan Smit en het trio Kwatsj, lullen over die achterlijke kerels die thuis zitten (en blij zijn dat ze ongestoord al die eredivisie wedstrijden kunnen zien op het sportkanaal). Maar zo zien wij vrouwen dat niet, mannen zijn sukkels, onze kerels zijn watjes na ons tiende pilske)!  Joechee en whoeptidoe…carnaval-1Het bier vloeide rijkelijk, na 7 bier werd het toch wel gezellig. Honderden zatte wijven bij elkaar, na een uur of wat. Een ultieme droom voor menig man.

Om een uur of 8 was ik het zat, of was ik gewoon zat? Genoeg gelult, genoeg gezopen, ik was er klaar mee en besloot erg veel zin te hebben in vette hap. Mijn vrouwluuzittingvriendinnen en ik togen naar ’t Stuupke’ voor een friet speciaal (die we volgens mij en mijn dubbel zicht dubbel hebben betaald). En na een rondje belletje lellen kwamen we zat, moe en voldaan aan bij het huis van een nieuw opgeduikelde vriendin voor het leven waar ik besloot manlief een sms te sturen. “Ik ben bij Janet, Davey”  Is wat hij ontving.  “Ik ben bij Janet, Davey is prins”; is wat ik wilde versturen.

Ergens in cyberspace zijn de twee laatste woorden echter verloren gegaan. Probeer dat maar eens uit te leggen.

 

Volgend jaar mag ik niet meer naar de vrouwluujzitting van man. Pfffffffffffffffff Gelukkig!