poster Who's that Girl

Thema:

Vrouwen zijn in Moresnet heel belangrijk. Zij zorgen voor de kinderen. De gemiddelde leeftijd van de arbeider in de zinkmijn was 40 jaar. Er waren geen sociale voorzieningen. Naast het zorgen voor de kinderen moesten vrouwen werken als poetsvrouw en prostituee om hun kinderen te eten kunnen geven en in leven te houden. Gelijktijdig gaat het over rechten van de vrouw. Een eerbetoon aan vrouwen en de gevolgen van het schoonheidsideaal. Maar ook over de gevolgen van huiselijke geweld en de positie van de vrouw.  Ook in de literatuur over Moresnet worden vooral de “chique, knappe en invloedrijke vrouwen (zoals de dochter van de eigenaar van de zinkmijn) geroemd. De “echte” vrouwen dreigen vergeten te worden. Daarom dit evenement.

lilith loveHenriette van Gasteren alias Lilith Love is fameus vanwege haar “selfie” foto kunst. Bij “Who’s that Girl” presenteert zij 29 foto’s van Rishja. Rishja is een jonge creatieve vrouw, die wordt getroffen door de ziekte van Lyme. Het ziekteproces en de persoon worden op indringende wijze in beeld gebracht in de vorm van indrukwekkende foto’s. De naam van de expo is “Rishja, a story by Lilith.

 

 

 

marleen 2Marleen Jaroszewski is uit België afkomstig en heeft jarenlang onder moeilijke persoonlijke omstandigheden moeten leven. De vorm van foto-art in combinatie met wonderschone poëzie laat de bezoeker op treffende wijze haar foto-art zien en beleven. Gothic elementen van zwart, wit, grijs en donkerrood en poëzie zijn elementen die terugkomen. Confronterend en mooi.

Mascha Schmeitsch, de Sittardse galeriehoudster van Galleri-M presenteert de schilderijen van Floor Heijmans uit Sitttard.  In haar serie “Troostmeisjes” schildert Floor Heijmans het anti-ideaal van de moderne vrouw, maar wel een realiteit.

Daarnaast zal Floor Heijmans uit Sittard 2 eigen authentieke en zeer persoonlijke schilderijen tonen.

anne lindeAnne-Linde van de Veen is kleinkunstenares/singer-songwriter met typische vrouwelijke teksten over liefde en mannen en dat gaat soms goed en soms niet.

 

lizette 6Lizette Colaris is Sittards meest talentvolle dichter en boekenschrijfster. Haar unieke eigen stijl heeft betrekking op taal. Kracht, emotie en spanning zijn thema’s die op een aansprekende en indringende manier worden gebracht.

Adres: Mariapark, Oude Markt 14K, 6131 EN Sittard

Openingstijden: 11.00-17.00 uur – Toegang gratis.

De officiële opening zal worden verricht op 11 februari om 12.00 uur door Kim Schmitz, fractieleider van GroenLinks in de gemeenteraad van Sittard-Geleen.

 

Links:

Lilith Love/photography: http://www.lilithlove.eu/

Marleen Jarosewski: https://www.facebook.com/marleen.jaroszewski

Floor Heijmans: http://studioink.nl/portfolio/zelfportret-floor-heijmans/

Anne-Linde van de Veen: http://www.annelinde.nu/biografie/

Lizette Colaris: http://zittesjethriller.nl/author/lizette/

Galleri-M: http://gallerim.nl

Mariapark: http://www.mariapark.nl/