Logozwart-KUNZfetti-MMXIV-001-Kopie-1024x203

Hemelvaartsdag 2014. Ik ben op weg naar “KUNZfetti” 2014. Het is een expositie rondom hedendaagse kunst met objecten uit brons, steen, glas en keramiek, schilderijen, grafiek, textiele vormgeving, fotografie, sieraden en conceptuele kunst. Er is een concertprogramma, Young Designers van de Willem de Kooning Academie Rotterdam, gastkunstenaars KK Maaskant en Literaire Leeskamer.

The WallBij het betreden van het complex tref ik een groot terrein aan. De slagboom is weggehaald en iets verder op hangt een glazen bol met de ooit fameuze Philips tekst “Let’s make things better”. De gebouwen staan grotendeels leeg. De terrein materialen die er nog liggen doen denken aan een periode waarin duizenden mensen op de fiets dagelijks hun werk vonden in de grote fabriekshallen. In economisch betere tijden een ideaal terrein om te ontwikkelen als “Art Boulevard”. . . Maar nu rest een Oostblokachtige blik op een terrein met een enorme uitdaging. De sfeer doet je denken aan de muziek van “The Wall” van “Pink Floyd” . . .

Voordat ik de ingang van “KUNZfetti” bereik tref ik een ludiek tafereel met doeken aan,  met daarop mooie gedichten van Mine Stemkens. Mooi linnen. Witte, beige en zwarte doeken die aan een boom hangen maken een harmonieuze indruk. John Willems is de keramist, die prachtig werk laat zien bij de ingang. De combinatie van kleuren en materiaal zijn bijzonder. Als ik de hal binnenloop hebben  ongeveer 150 tot 200 mensen plaatsgenomen voor de opening. Ik kijk om me heen en zie een groot wit bord hangen, met bovenin het opschrift “Centring Bush”. Het blijkt nog uit de tijd van Philips te zijn. “Wie zijn wij, wat zijn onze doelen , wij bereiken dat door: en . . . overtref jezelf” staat er te lezen. Het is blijkbaar van korte duur geweest, maar is hier langdurig blijven hangen.

20140529_115442Vandaag is het thema: “zoek jezelf broeder en zuster en ontdek de kunst”. In de hal staat een grote Octopus als kunstobject opgesteld. Je zou er ook zomaar een ruimteschip in kunnen zien. Volgens de voorzitter uit Eygelshoven recent gebruikt bij de opname van een video clip van “Within Temptation”. Een inleidend verhaal over de krimp, de keuze van de locatie en de vergunningen leiden tot de introductie van Mine Stemkens. Zij is een vrouw die op een rustieke, imponerende manier poëzie brengt. Mooie thema’s zoals maan en zon, dag en nacht en ochtendlicht, roepen een associatie op met “Day and Night” , het legendarische album van Joe Jackson. De woordkunst wordt muzikaal begeleidt door een pianiste, gambaspeelster en een violist. Het maakt de opening heel bijzonder en intens.

20140529_122742

 

Samen met mede “Ut Platvorm” maker Melle van Buren bereiken we de expo van Maria Verstappen. Onze aandacht wordt in eerste instantie getrokken naar een prachtig schilderwerk in 4 horizontale gedeelten. Het kunststuk heeft een bijzondere uitstraling. Het lijkt wel of er marmer bij is gebruikt. Maria Verstappen legt uit dat de bewerking met een soort hars heeft plaatsgevonden. Een complex en gevaarlijk procedé. Het resultaat mag er zijn. Net zoals het schilderij “Metamorfose” dat een prachtige Oranje Vlinder laat zien. Juni, de maand van  Butterfly Moves, het WK voetbal en kunst. Melle en ik zijn verkocht.

20140529_122449-2Even later ontmoeten wij Lex Nelissen, directeur en programmeur van het Cultuurhuis uit Heerlen. Tegen de achtergrond van een ijzeren sculptuur van een gorilla van Joshua Pennings, ontstaat er een uitwisseling over kansen die het terrein en de gebouwen bieden. Zo is er een overeenkomst te bedenken tussen Berlijn en Sittard. Als we samen met Maastricht en Heerlen Culturele Hoofdstad van Europa waren geweest, hadden hier wellicht kansen gelegen. Het project C-mine rondom de oude mijn in Genk is een voorbeeld hoe Europa iets kan terugdoen voor cultuur en sociale projecten.

Iets later wordt mijn aandacht getrokken door een schilderwerk met zwart wit en grijze tinten. De geschilderde, introverte vrouw boeit mij. Het doet me denken aan de kleuren en klanken van “The Cure” en de periode waarin zij het album “Faith” hebben opgenomen. Al het werk van deze vrouw spreekt mij aan. Het is integer, sereen en introvert. Er staat in het Engels een tekst over de achtergrond en inspiratie van de kunstenares. “Water, stilte, balans”. 20140529_132156De tekst en het werk ontroeren mij. Ik moet denken aan het nummer “Enjoy the Silence” van “Depeche Mode”. Ik raak in gesprek met  Sarah Jane Hickson. Engelstalig, woonachtig in Moorveld en samen met haar zoon Lewis hier vandaag aanwezig. Het thema rondom water verwijst naar een heel persoonlijke ervaring van Sarah Jane met haar 3 jarige geestelijk gehandicapte zus, die een epileptische aanval kreeg toen zij beiden in het bad zaten. Als ik thuis haar site bezoek, zie ik hele sprekende kunst. Ik voel de thematiek en die is enorm krachtig. Haar zoon Lewis heeft naast zijn International Management opleiding ook belangstelling voor poëzie. Engelstalig wel te verstaan. Met het oog op Butterfly Moves 2 en 3 spreken we af dat we elkaar a.s. zaterdag opnieuw zullen ontmoeten. Hij zal een gedicht maken op een schilderij van zijn moeder. Prachtig . . . .

De tijd is om en ik heb slechts een kwart gezien. Zaterdag openen de jongens van “Morganas Illusion” om 11.00 uur de Expo KUNZfetti. Op mijn agenda staan dan nog minimaal het werk van Herman Brood, Ivan Popovic en Nicole Peters. Verrassingen zijn niet uitgesloten en een tweede verslag van mijn belevenissen ook niet . . . .

Sittard en Berlijn . . . . Als ik terugloop zing ik “Heroes” van David Bowie.

 

Relevante links:

 

www.KUNZfetti.eu

www.minestemkens.nl

www.sarahjanehickson.com

www.mariaverstappen.nl

www.joshuapennings.com