Haar kunst is te zien bij het theater evenement van Butterfly Moves op zaterdag 17 januari in de Karroessel te Geleen.

Over Parijs en Je Suis Charlie, chaos, vrijheid en het perspectief van vreugde met Paulo Nutini, The Gathering, Ludovico Einaudi, The Cure, Quramitry en Deep Purple.

Het is maandag 12 januari 2015. Het begin van een nieuwe week na de gruwelijke aanslagen in Parijs. Ik krijg een video-opname van Veerle Winkelmolen. Hierop brengt dit Limburgse poptalent (onder haar artiestennaam “Francis”) een eigen uitvoering van Paolo Nutini’s Iron Sky. Het nummer dat veel mensen kracht geeft in deze moeilijke tijden. “Ik ben nog steeds stil, beduusd en geschokt over de aanslag op mijn vakgenoten van Charlie Hebdo”. Wendy bij de Ley is in haar dagelijks leven full-time kunstenares, illustrator, grafisch vormgever en werkt sinds 2000 part-time bij de krant. Het blijken de woorden van een zelfbewuste creatieve, positieve en vooral lieve Wendy bij de Ley. Een ontmoeting met een kleurrijke kunstenares.

IMG_3021_SnapseedTijdens de expositie in Loods 18 te Kerkrade, een kunstmanifestatie van Arlaque de Clerque en Wendy bij de Ley kom ik voor het eerst in aanraking met schilderijen van Wendy en ik wordt er op een bijzondere manier door geraakt. De helderheid, vrolijkheid en overweldigende kleuren spreken mij aan. Naar aanleiding hiervan heb ik Wendy gevraagd een bijdrage te leveren aan “Us, We and Them” een project in het kader van Butterfly Moves op Locatie. Haar enthousiaste reactie gaf meteen een k(l)ick. Een bezoek aan haar unieke en authentieke site www.shethinksincolors.eu geeft een compleet beeld van deze kunstzinnige en bijzondere vrouw.

“Ludovico Einaudi speelt vanavond in de stadschouwburg in Heerlen “ verteld Wendy, als reactie op mijn vraag naar haar muziekvoorkeur. Ludovico Einaudi zou zomaar met zijn projectachtige en belevingsgerichte muziek op Butterfly Moves kunnen staan. “Maar ook ben ik een enorme hardrockfan en vooral van The Gathering, aldus Wendy. “Anneke van Giersbergen is mijn idool”. Het blijkt dat Wendy de muziek van Pavarana en Grim Tim heeft beluisterd en zij is blij dat haar schilderijen onderdeel zijn van het totaal concept van “We, Us en Them”.

IMG_3013_SnapseedRecentelijk werd een schilderwerk van Wendy gevraagd door de Sittardse formatie Quramitry om te dienen als het hoesje voor een kerstliedje met de titel “Bloomfields Christmas”. Een prachtige combinatie van folk muziek en vrolijke klanken met een knipoog naar de diepere thema’s van Quramitry en verbinding met Wendy’s werk met de rode kleur, miniatuurtjes en oogjes. Gevraagd naar haar uitgangspunten in haar werk antwoord zij: ”Ik vertrek vanuit chaos, samenhangend met zaken als verdriet en tegenslag. Vandaaruit ontstaat door de kleuren een transparant en uit vaste vormen bestaand schilderij, waarin plaats is voor onvoorziene plekken”. Sinds haar moeder is overleden laat ze de kleur zwart steeds vaker toe in haar werk. Centraal in haar werk staat uiteindelijke vreugde, vrolijkheid en perspectief. De mooie elementen van het leven komen dus terug.

“We missed you, hissed the lovecats” zingt Robert Smith van The Cure. Een bijzondere vorm van kunst maakt Wendy met kleurrijke betekenisvolle katfiguren als aparte kunstvorm. Heel bijzonder en geschikt voor kinderen. Wendy verteld: “Katten zijn intelligent, eigenwijs, lief en fel”. In een eerder concept van Butterfly Moves komt Catwoman als figuur naar voren. Dat is een mooie link met het werk van Wendy. Haar droom om kinderboeken te kunnen illustreren komt ook steeds dichterbij. Neem daarbij de creativiteit waarover Wendy beschikt om met computers te werken en je weet dat deze vrouw heel veelzijdig is.

Zoals ook Paolo Nutini, Anneke van Giersbergen en Luduvico Einaudi, is Wendy bij de Ley een talent van de huidige tijd, die met haar kleuren betekenis geeft aan andere mensen. Pavarana speelt a.s. zaterdag een prachtige versie van Deep Purple’s (mooie kleur overigens) Child in Time. Dat is niet toevallig. Zoals op de site van Wendy staat: “Ik verheug me op nieuwe samenwerkingsverbanden die spontaan ontstaan en de creativiteit die daaruit voortvloeit”.

 

Foto’s: Shirley Ganzek.