Thema:

In Genk ligt het prachtige C-Mine als cultureel project. Het is gebouwd op de grond van de oude mijn. Het verbindt verleden en heden. Met de toekenning van een nieuw sociale culturele functie wordt de geschiedenis van de mijnbouw in ere gehouden. Nieuwe generaties kunnen genieten van cultuur en educatie op een cultuurhistorische locatie.

Mijnbouw ten behoeve van Zink stond centraal in de geschiedenis van Moresnet. Zink werd ontdekt en ontgonnen en bracht jarenlange welvaart en veel werk. Tussen 1810 en 1921 arriveerden er tal van verschillende mensen met een andere nationaliteit om te werken in de mijnen. Vanwege de aanwezigheid van de fossiele grondstof was Moresnet jarenlang diplomatieke inzet van Nederland, Duitsland en België om het staatje in te lijven. Een bloeiende en gevarieerde samenleving die zich kenmerkte door sociale en culturele diversiteit. Het mijn verleden vormt de connectie tussen C-Mine en Z-Mine. Kunst dans, alternatieve muziek en theater zijn de bouwstenen voor een interdisciplinair spektakel dat op 21 mei s’middags zal plaatsvinden.

Individuele emoties, levensverhalen en maatschappelijke vraagstukken vormen de gelaagdheid van de drie programmaonderdelen. Podiumkunst, beeldende kunst en muziek zijn de verbindende elementen waarbij iedere discipline op eigen wijze een artistieke inbreng heeft op het thema. Soms zwaar, soms licht maar persoonlijk en gepassioneerd.

Deel 1.

Eva Visbach

Eva Visbach is afkomstig uit Valkenburg aan de Geul. Eva heeft tijdens haar middelbare school een liefde ontwikkelt voor theater en dans. Met twee dansen zal zij de bezoekers opnieuw in trance brengen met haar eigen choreografie.

Wouter Dewit

Wouter Dewit

Wouter Dewit

Wouter Dewit is een bekende en gewaardeerde muzikant in Vlaanderen. Met zijn pianospel met een klassieke en contemporary sound raakt hij de luisteraar. Het Theater in C-mine vormt een prachtig podium voor zijn authentieke sound. Met optredens in Brugge, Genk, Hasselt en als pianist van Illuminine (een aanstormend talentvol project in België) zal hij de harten van de bezoeker raken. Dromerige en hypnotiserende pianomuziek dus.

Superview

Superview

Superview TV

Deze getalenteerde video-art makers afkomstig uit Maaseik maken live en actieve video op audio en licht. Zij zullen de muziek van Wouter Dewit een visuele diepgang op het podium geven.

Deel 2.

Bounty Island

Bounty Island

Bounty Island

Bounty Island heeft als standplaats Maastricht, maar bestaat uit leden die woonachtig zijn in de euregio. Na een recent bezoek tijdens hun tour aan Groningen, Berlijn, Keulen en München doen zij nu C-Mine Genk aan. Invloeden van de 60 en 70 er jaren muziek zijn herkenbaar in een modern originele sound waarbij psychedelische en vrolijke swingende elementen in een beweeglijke show worden neergezet, 6 mannen met een zonnige beat.

Deel 3.

Life Lessons Live. Interactief video-art project en theater performance.

Een co-productie van Maureen Bachaus, Esther de Koning en Olivia van de Koppel

Wat betekent ‘Utopia’, hoe ziet een Utopische samenleving eruit? Is het een onmogelijke werkelijkheid? Een dagdroom? Een maakbare realiteit? Of een kwestie van persoonlijke perceptie? De uitdaging om met deze vragen en concepten aan de slag te gaan kwam een aantal jaren geleden bij Maureen Bachaus terecht vanuit ‘Flux Factory’, expositiecentrum voor hedendaagse kunst in New York. Deze vraag heeft geresulteerd in het ‘ongoing’ interactieve video-art project ‘Life Lessons’. Het ‘Life Lessons’ videoproject bestaat uit korte interviews waarbij mensen met verschillende achtergronden en culturen reageren op exact dezelfde vraag. In dit geval: wat is jouw belangrijkste levensles? Stel dat je een levensles zou mogen meegeven aan een volstrekt nieuwe en blanco wereld, wat zou deze zijn? De interviews worden gefilmd en geëdit naar video’s van 2 à 3 minuten. Vervolgens wordende video’s samengevoegd op een speciaal hiervoor ontworpen project-website. (enkele voorbeelden op volgende pagina).

Bachaus zal voor ‘Visions of Moresnet’ in/om de stad Genk een aantal nieuwe video’s opnemen.

Via vrienden die woonachtig zijn in Genk krijgt ze toegang tot een multiculturele ‘scene’, die tekenend is voor de stad Genk en die tegelijkertijd representatief is voor het Euregionale en idealistische karakter van het ‘Visions of Moresnet’-project.

Esther de Koning zal voor het Life Lessons project samenwerken met sparring-partner Olivia van de Koppel. Esther en Olivia gaan alle video’s van Maureen Bachaus bekijken en een aantal levensverhalen vertalen naar een theatrale performance die hartverscheurend menselijk en tegelijkertijd zwart/komisch zal zijn.

Deel 4.

Mantis

Mantis

Mantis

Mantis bestaat uit 4 leden afkomstig uit Maaseik. Een aantal bandleden zijn tevens organisatoren van het underground festival Waves. Mantis speelde op aansprekende podia in Antwerpen, Brussel en Gent en speelde op Absolutely Free. Een optreden in een theater samen met hun vrienden van superview TV maakt de ervaring van instrumentale postrock en noise bijzonder. Beleef de show en een samenvatting van hun nummers van de twee EP’s in C-Mine Genk.

 

 

Deur open om: 13.30 uur.

Aanvang: 14.00 uur.

Het einde is gepland om: 17.00 uur.

Entree: € 5,00

Er zijn slechts 150 plaatsen beschikbaar!

U kunt kaarten reserveren op: info@visionsofmoresnet.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links:

Visions of Moresnet: www.visionsofmoresnet.com

C Mine Genk: http://www.c-mine.be/

Wouter Dewit: http://www.wouterdewit.be/

Maureen Bachaus: http://www.maureenbachaus.com/

Mantis: http://vi.be/mantis

Bounty Island: http://wearebountyisland.com/

Superview TV: https://vimeo.com/superviewtv