Daar waar vroeger de inwoners van Sittard op zondagmorgen het fruhschoppen bezochten na het kerkbezoek, was er op 18 maart een zondagmorgen concert van Orgelvreten in MusicMachine. De machinisten verzorgden een croissantje met koffie/jus d’orange en stelden de fans van Orgelvreten in staat om de Vinyl Release van “De Man & Zijn Machine” te kopen. Op de releasedatum van de LP signeren de leden van Orgelvreten de goudkleurige plaat en spelen ze een set van 45 minuten.

Dat de echte muziekkenner dit soort initiatieven waardeert blijkt uit de grote opkomst. Het project dat in 2012 voortkwam uit de samenwerking tussen Thijs Schrijnemakers en Robin Piso (DeWolff) was sindsdien een doorslaand succes. Het eerste album werd toen ook op de releasedatum in MusicMachine gevierd met een instore concert. Naar aanleiding van de release van Komrad in 2015 was er een optreden op Recordstore Day in 2015. Vandaag opnieuw een uniek optreden.

 

Orgelvreten bestaat naast Hammond organisten Thijs Schrijnemakers en Darius Timmer uit Henri van den Berg (drums), Jan Teerstra (basgitaar) en Arno Bakker (sousafoon, trombone en voice-over). Later deze dag zal Orgelvreten nog een instore optreden geven in Arnhem. Hun tour begint op 29 maart in Paradiso in Amsterdam. Een landelijke tour volgt. Na de annulering van het concert in Roermond blijkt dat Limburg dit voorjaar niet wordt aangedaan. Ook zal Orgelvreten voorlopig niet te zien op de grotere Limburgse festivals.

De set wordt aan elkaar gepraat met leuke anekdotes. Het nummer Ode aan John Souhoka gaat over de inmiddels gepensioneerde ANWB file lezer. Kippenvel ontstaat bij de nummers waarbij Arno Bakker trombone en sousafoon speelt. Het geeft de unieke sound van de orgels (helaas geen “echte” Hammonds, want die zijn erg groot en zwaar) nog meer “cachet”. Met Orgelvreten hebben we wederom een grote landelijke pop act met zijn oorsprong in Sittard-Geleen.

De Hammond organisten van Orgelvreten en de machinisten van MusicMachine bezorgden vele bezoekers op zondagmorgen 18 maart 2018 een bijzonder muzikaal concert. Jammer dat Pulp dit jaar niet doorgaat, maar wellicht is Orgelvreten een mooie act op de Sint Rosa feesten.

 

Foto’s: Jonny Ladeur.