Op zondagmiddag 28 januari 2018 was er bij Ernesto’s in Sittard een optreden van Tip Jar. Onder de noemer Luie Zondag organiseert Paul van Opbergen al meerdere seizoenen een aantal concerten. Het zijn 5 concerten per jaar. Door een middel van een contributie betaal je € 25,00. Het gaat om middagen met singer-songwriters, artiesten uit de americana hoek en/of Limburgtalige artiesten.

Tip Jar bestaat vandaag uit Bart de Win, Arianne Knegt en (voor de gelegenheid) Baer Traa. Hun nieuwe CD Gemstone Road bestaat uit mooie Americana. In de recensie van muziekkrant Oor wordt gesproken van het Americana album van 2017. Tip Jar komt voor de derde keer naar Sittard. Deze keer hebben zij Baer Traa uit Venlo gevraagd mee te spelen. Hierdoor kan Bart de Win nummers meespelen op zijn keyboard, terwijl er toch gitaar wordt gespeeld.

Zo’n 30 bezoekers zijn aanwezig. Het is een leuk, gemengd gezelschap van jong en wat ouder publiek. Het tafereel doet Amerikaans aan. Aan de bar voorin de zaak staan wat bezoekers gezellig te praten en het zittend publiek achterin geniet van een drankje tijdens de mooie muziek van Tip Jar. Er is zelfs een bezoeker met een cowboyhoed. En dat in een café/restaurant met Mexicaanse roots.

Zangeres Arianne Knegt is de charmante eye-catcher van Tip Jar. Zij is de partner van Bart en zijn afkomstig uit Nuenen. “Op korte termijn zijn we weer uitgenodigd in Texas”. Na meerdere bezoeken hebben we veel artiesten leren kennen, aldus Arianne. We hebben inmiddels een soort uitwisselprogramma tussen Amerika en Nederland met diverse artiesten. Bart de Win is in het dagelijks leven muziekdocent op het conservatorium. “Handig te combineren met zijn meerdere muziekactiviteiten”, aldus Bart

“We schrijven liedjes die heel dicht bij onszelf blijven”; aldus Arianne. “Bij het laatste album hebben we gekozen voor enkele liedjes waarbij maatschappelijke thema’s voorbijkomen. Voor dit optreden hebben we Baer Traa gevraagd”. Baer is afkomstig uit Venlo en was ooit student van Bart. Tijdens het optreden speelt Baer op gitaar feilloos alle liedjes mee.

De nieuwe LP/CD wordt onder eigen label uitgebracht. “We moeten het hebben van de verkoop tijdens optreden en internet”, aldus Bart. Een leuke anekdote is te horen als Bart verteld dat ze meerdere exemplaren via Amerika distribueren. “Laatst zag ik dat een koper uit Groningen ons album bestelde via Amerika”, wel bijzonder………….

Het is voor de 30 bezoekers moeilijk om de aandacht en concentratie te behouden bij de liedjes. Het praten onder de liedjes wordt steeds luider…………. Een bijzonder initiatief is luie zondag wel. Deze middag zowaar een stukje Amerika in een Mexicaans café/restaurant. It’s a mad world…………….

Bij thuiskomst beluister ik het album op Spotify. Een echte aanrader. Het is een album met een schitterende muzikaal geluid. Dank aan Luie zondag voor de aandacht.

 

http://www.tipjar.nl

https://www.facebook.com/tipjar.nl/