Jan Smeets: “Elk optreden van The Cure had iets mysterieus, sprak heel veel mensen aan en was van een zeer hoog niveau. We hebben The Cure maar liefst 5 keer gehad. Als het aan mij ligt komt er snel een zesde keer”.

Over Stevie Ray Vaughan, The Waterboys, een vergeten optreden van The Cure in Eijgelshoven, The Cure Carnival in Leeds en het besef dat Marcel van der Louw van “A Strange Cure” op 7 februari niet alleen een look-a-like is van Robert Smith maar ook kan zingen. . . . .

Foto 1Jan Smeets is moe. Als manager van Urbanus was hij de dag van te voren bij een optreden in Groningen. Na een overnachting in Zwolle kwam hij in meerdere files terecht. Na een lekkere kop koffie en een hartelijke ontvangst in het mooie gebouw aan de Mauritslaan te Geleen constateren we het eerste opvallende feit. Vanuit Buro Pinkpop 800 meter naar rechts is het Burgemeester Daemenpark waar The Cure voor een uitverkocht Pinkpop in 1986 voor de doorstart van het legendarisch festival zorgde. 600 meter naar links ligt het gebouw van de Reünie waar op 7 februari 2015 The Cure Faith Tribute gaat plaatsvinden. In het midden van deze twee plaatsen in Geleen hebben we een geanimeerd gesprek met Jan Smeets.

De Westelijke Mijnstreek komt 2 keer voor in de Biografie van The Cure en daar mogen we trots op zijn.

Op 16-12-1979, zo’n 35 jaar geleden, organiseerde Donkiesjot samen met Buro Pinkpop een optreden van The Cure in Sittard. Het was in de periode dat bands als The Sex Pistols, The Sound, Echo and The Bunnymen, Au Pairs en U2 optraden in Sittard. Jan opent de map met contracten van The Cure optredens met persberichten, posters en gegevens rondom het optreden. We leren dat er in 1979 300 mensen voor een uitverkocht Donkiesjot zorgden. De entree was 6 gulden en de begroting bedroeg 3600 gulden inclusief 1000 gulden reiskosten. Degene die er bij zijn geweest mogen zich gelukkig prijzen, want The Cure is daarna uitgegroeid tot een van werelds grootse Pop acts. Jan Smeets: “Eigenlijk jammer dat de naam “Donkiesjot” niet meer bestaat, het had in Nederland een enorme positieve naam”.

Een vergeten concert lijkt het concert dat op 1-11-1980 in Eijgelshoven (bij Kerkrade) in het Socioproject heeft plaatsgevonden. Map 2 wordt geopend door Jan Smeets: “We hebben daar toen veel concerten georganiseerd, vooral Marij Somers, medewerkster Buro Pinkpop, heeft daar toen het initiatief genomen. Het was een bijzonder mooie plek. Maar liefst 852 bezoekers, een begroting van 7000 gulden en een entree van 13 gulden. Als we naar de foto van een jonge Robert Smith kijken stelt Jan: “Daar zie je al de contouren van een artiest met een enorme creativiteit, persoonlijkheid en uitstraling”.

Foto 4The Picture/Circus tour op het “Knoakeveldje” aan de Haspelsestraat haalde in 1981 de raadsvergadering van Sittard. Raadslid Jules Hendriks sprak over de geluidsoverlast die de omgeving zou hebben ervaren. “Het was een uniek concept waarin wij als Bureau Pinkpop, Donkiesjot en de organisator, een geweldige act naar Sittard haalde. Gelukkig hadden we een goede vergunning. 903 bezoekers (uitverkocht) betaalden 16 gulden entree, met een begroting van 13.000 gulden. Een blik op de lijst van aanvullende “zaken” levert de volgende informatie op: een fles droge witte wijn, medium witte wijn en 12 blikjes bier. Hebben we later nog een fles witte wijn doorgestreept”. In de Biografie van The Cure lezen we dat tijdens de Circus tour in Sittard er iets opmerkelijks is gebeurd. Het publiek roept om een toegift die uitblijft. De drummer Laurence Tolhurst (Lol) van The Cure krijgt na de set in de tent een telefoontje. Zijn moeder is overleden. Ondanks dit bericht besluit de band een toegift te geven. Na een minuut kan de drummer het niet meer aan en stopt The Cure. Bij de begrafenis van de moeder van de drummer speelt The Cure een aantal akoestische nummers en de setlist van Sittard. Als dank besluit te drummer mee te gaan met The Cure naar een zeer succesvolle Amerikaanse tour…. Het hele gothic concept van Faith was gebaseerd op het overlijden van de oma van Robert Smith en de ziekte (kanker) van de moeder van de drummer. Het muziekblad “Melodymaker” sprak van een deprimerend maar ernstig onderschat album. . . .

Het optreden van The Cure betekende een geweldige comeback van Pinkpop in 1986. Voor een bedrag van 125.000 gulden bezochten 45.000 bezoekers een uitverkocht festival met The Waterboys en The Cult (Robert Smith vluchtte voor the Cult) in Geleen. “We hebben toen The Blow Monkeys gehad, tja, soms heb je zo’n act waar je je nu over verwonderd en niet trots op bent. In de map vindt Jan een contract van Stevie Ray Vaughan. “Het optreden is toen afgelast omdat Stevie vliegangst had. Helaas is hij een maand later neergestort, één van de beste gitaristen, zonde”. In de bijlage van extra vereisten van het optreden tijdens Pinkpop 1986 van The Cure lezen we met Jan mee. 3 flessen rode wijn Nuit Saint George Beaujoulais (ben ik het mee eens), witte wijn, wodka, 48 grote blikken Heineken bier (weer getuigend van een klasse smaak), grapefruitsap, maar ook 6 verschillende soorten Engelse kaasjes. En een goed geventileerde kleedruimte met gedimd licht en faciliteiten om de was te kunnen doen.

Foto 2Even later staan Jan Smeets en ik samen voor een schilderij van Arlaque de Clerque en een schitterende foto van Robert Smith. Arlaque de Clerque is een kunstenares, wiens werk heel veel overeenkomsten vertoond met de CD hoesjes van The Cure. Het zwart, grijs, wit, donkerrood en groen komen terug in haar prachtige werk (zelfportretten). Arlaque zal acte de presence geven met drie grote schilderijen, die live aanwezig zullen zijn en onder voorbehoud 12 schilderijen die via een beamer tijdens de set van “A Strange Cure” worden vertoond.

Voor het concert van 2012 bezocht het team van Pinkpop het Bestival festival in Engeland. Een 3 daags festival waar op één dag traditioneel een soort carnaval plaatsvindt. Toenmalig trof hij vele duizenden bezoekers aan in de outfit en make-up van Robert Smith. “Heel bijzonder om mee te maken”, aldus Jan.

Ik vraag Jan Smeets mee te kijken naar een video opname van L1 van Pinkpop 2012. Het is een filmpje waarin Marcel van der Louw wordt gevold op het Pinkpop terrein, waarin mensen in de veronderstelling zijn dat hij Robert Smith is. Jan lacht en zegt: “Als hij ook nog kan zingen is het een gouden combinatie”. Laat Marcel nu de zanger zijn van de band “A Strange Cure” die op de Faith tribute speelt. “Dat is echt bijzonder”, stelt Jan. “Ik had er heel graag bij willen zijn op 7 februari, maar ik moet met Urbanus in Goes Zeeland zijn”. Jammer.

Foto 7Ik vertel Jan over Nathalie Selten, Karlijn Dado en DJ Daniel Dols, 2 talentvolle cineastes en de remixes waarbij songteksten van The cure op een bijzonder manier wordt gebracht. “Tjonge, wat hebben jullie hier veel energie ingestopt. Echt bijzonder”, aldus Jan Smeets.

En de gegevens over 2012, de 3 uur durende show op Pinkpop. . .  De map is er niet bij. Geen probleem, doen we die bij het volgende evenement rondom The Cure of The Waterboys of Keane denk ik dan maar. . . .

Wat een inspirerende, veelzijdige en spraakzame man is Jan Smeets. Wat een ervaringen heeft hij tot nu toe mogen meemaken in de wereld van de popmuziek. Ik gun hem nog heel veel jaren bijzondere ervaringen. . . .Bedankt voor het delen Jan!

Ik sta met Jan Smeets voor de foto van Robert Smith uit 1986. Een bevriende fotograaf maakt een foto. Mede dankzij deze bijdrage gaan we 7 februari een betoverende The Cure Faith Tribute tegemoet.

 

Entree “A Faith Tribute by A Strange Cure: € 4,= per persoon. Er is geen voorverkoop!

 

Foto schilderij Arlaque de Clerque aan voorzijde: Ron Ranschaert.

 

 

 

 

 

Remix gemaakt door Daniël Dols, m.m.v. Nathalie Selten en Karlijn Dado, geïnspireerd door muziek en teksten van The Cure.

 

Vanaf ongeveer 12:40 is Marcel van der Louw te zien in dit filmpje over Pink Pop.